TOP

Yahya Hassan er død: “Det er en katastrofe”

Digteren Yahya Hassan er død. Han blevet fundet i sin lejlighed onsdag. Det bekræfter den nærmeste familie over for B.T.

Til B.T. forklarer politiet, at de har fundet en død mand i Aarhus V. De bekræfter ikke, at det drejer sig om Yahya Hassan, men oplyser, at intet tyder på, at dødsfaldet involverer en kriminel handling. 

Yahya Hassans forlag, Gyldendal, bekræfter i lighed med familien dødsfaldet. 

“Yahya Hassan blev 24 år. Fire og tyve år. Det er jo ingenting, det er en katastrofe. Jeg har kendt ham, siden han var 16 år, den her lysende dreng med det enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed. Den her insisteren på at have sin egen stemme, forsvare sit territorium, finde sit eget sted – på trods af, hvad folk mente,” udtaler Simon Pasternak, der har været redaktør for Yahya Hassans to digtsamlinger, i en pressemeddelelse og uddyber:

“Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære.” 

Yahya Hassan debuterede som forfatter i 2013 med digtsamlingen ‘Yahya Hassan’, som blev en regulær bestseller og er trykt i flere end 120.000 eksemplarer.

I efteråret 2019 udkom hans anden digtsamling ‘Yahya Hassan 2’ uden forvarsel. Yahya Hassan var på daværende tidspunkt frivilligt indlagt på et psykiatrisk hospital.

Surprise-udgivelse om forfatterens eget liv

‘Yahya Hassan 2’ tæller 59 personlige digte, hvor Yahya Hassan fortæller sin historie – fra han er 18 år og debuterende forfatter til han blev jaget vildt, voldsmand, fængslet og indlagt.

Gyldendal beskrev blandt andet forfatterens anden digtsamling på følgende måde: 

“Det er digte om tvivl, sammenbrud, ensomhed, om volden og vanviddet i verden og i en selv og om at ville kærligheden og nærheden, men ikke kunne holde på den.”

Gyldendals kommunikationschef Lisbet Stolberg forklarede, at surprise-udgivelsen var Yahya Hassans eget ønske.

“Det er Yahya Hassans klare ønske, at bogen skal udkomme på denne måde. Der er mange medier, der gerne har villet fortælle deres egen udgave af Yahya Hassans historie. Det har været vigtigt for ham endeligt at fortælle sin version ved at lade digtene tale for sig selv,” sagde Lisbet Stolberg til Kulturmonitor.

Om Yahya Hassans betydning som forfatter sagde Simon Pasternak i forbindelse med udgivelsen af ‘Yahya Hassan 2’ følgende:

“Han er et eksempel på, hvad litteratur kan: give plads til stemmer, der fortæller om det, vi andre ikke ved. Eller har lyst til at vide. Han er en af de forfattere, der gør litteraturen relevant. Han er ikke renskuret eller noget mønstereksempel på moral, han er dybt kompliceret, straffet, men også ærlig, reflekteret – og så har han set ind i et mørke, som de færreste har set. Og det er der altså nogle, der skal gøre, kriminelle eller ej. Se Jean Genet, se William Burroughs, alle de forfattere, der viser os deres virkelighed. Selvom det ikke er rare verdener, de skriver om, selvom de selv er mørke og sammensatte, skal vi lytte til dem, fordi de skriver om en verden, der findes. Den verden forsvinder ikke, selvom vi ikke vil høre på den.” 

Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020

Yahya Hassan var én af de to danske forfattere, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020, som bliver uddelt til oktober.

Prisudvalgets begrundede nomineringen med følgende ord:

“Perspektivet i den nye bog er mere vidtrækkende end i debut-samlingen. Teksterne knytter den lokale vold sammen med den globale vold. Der er en direkte forbindelse mellem den lokalt erfarede diskrimination og racisme og de faktiske geopolitiske forhold. Der er pludselig ikke langt fra Aarhus til Gaza. ‘Yahya Hassan 2’ er ikke nogen almindelig bog, og den stryger ikke sine læsere med hårene. Den er et brændende vidnesbyrd. Dens stemme vil høres. Og præcis fordi den taler poesiens sprog, vil den også blive hørt.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.