TOP

Maria Rossing og Preben Kristensen modtager hæder og en kvart million kroner hver ved årets Lauritzen-prisuddeling

Søndag eftermiddag blev året Lauritzen-pris vanen tro uddelt på Folketeatret. I år var det Maria Rossing og Preben Kristensen, der gik med den hæderfulde hovedpris, Lauritzen-prisen og de 250.000 kroner, der følger med.  

Priskomiteens begrundelse for at tildele prisen til Maria Rossing blev fremført af skuespiller Tammi Øst, som selv er tidligere modtager af prisen:

”Maria Rossing modtager Lauritzen-prisen 2019 for sin konsekvente åbenhed over for teksternes righoldige verdener, sin evne til at lade sig berige af dem og omskabe sin egen indre proces til ekspressiv og stærkt nærværende skuespilkunst på scenen og på film/TV.”

Da det kom til juryens motivation for at give Preben Kristensen hovedprisen, var det tidligere Lauritzen-prismodtager Ghita Nørbys tur til at indtage scenen:

”Preben Kristensens naturlighed for det lette, elegante og humoristiske kunne have sat ham i bås som skuespiller, men talentet rakte meget videre. Det har han bevist gennem mere end 40 år, hvor han har beriget dansk teater, TV og film med sine mange og nuancerede roller.”

FAKTA

Lauritzen-prisuddelingen 2019:

  • Lauritzen Fondens hovedpris på 250.000 gik til skuespiller Maria Rossing og skuespiller Preben Kristensen.
  • Lauritzen Fondens Wauv-pris på 30.000 kroner gik til skuespiller Maria Rich.
  • Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 gik til kunstnerkollektivet Sort Samvittighed.
  • Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kroner gik til dramatikeren Kim Fupz Aakeson
  • Lauritzen Fondens Backstage-pris på 50.000 kroner gik til scenograf Maja Ravn
  • Lauritzen Fondens ene Believe in You-pris på 25.000 kroner gik til skuespiller Alba August , hvor den anden Believe in You-pris gik til skuespiller Nicolai Jørgensen.
Vis mere

Et velgørende fokus

Udover hovedprisen på de 250.000 kroner, modtog Maria Rossing og Preben Kristensen også 50.000 kroner hver til støtte til en social mærkesag efter eget valg, som har en særlig personlig betydning for dem. For Preben Kristensen faldt valget på Red Barnet, og Maria Rossing valgte at støtte Røde Kors. For dem begge var det organisationernes fokus på at hjælpe flygtningebørn i Danmark, som gjorde udslaget.  

Udover selve prisuddelingen sætter Lauritzen Fonden hvert år fokus på tre sociale indsatser, som kan gøre en forskel i børn og unges liv. I år er valget faldet på C:NTACT, Læs for Livet og Det Lille Teater. Alle med den begrundelse, at de laver projekter, der er med til at styrke børn og unges trivsel og dannelse.

Allerede en uge før prisuddelingen blev fondens Believe in You-pris uddelt til Alba August og Nicolai Jørgensen. Hvor Alba August særligt havde gjort sig bemærket for filmen ’Unge Astrid’, og Nicolai Jørgensen for sin præstation i ’Doggystyle’ og i H.C. Andersens ‘nattergal’ på Grønnegårds Teatret.

Lauritzen-prisen går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik. Hvert år tildeles den til en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har gjort sig bemærket med deres skuespillerpræstationer enten på teater, i radiodrama, på film eller i tv-serier. Hovedprisen består af 250.000 skattefri kroner. Der uddeles i alt for 780.000 kroner i priser i løbet af prisuddelingen.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på natalie@kulturmonitor.dk