TOP

M/S Museet for Søfart ændrer udstillinger efter kritik fra gæsterne: “Det her er ikke et knæfald”

Efter at et stigende antal gæster har kaldt M/S Museet for Søfarts udstillinger for “sexistiske” og “racistiske”, har museet nu valgt at korrigere flere af de forklarende skilte, der supplerer udstillingerne. Det skriver Berlingske

Til avisen forklarer museumsdirektør Ulla Tofte, at beslutningen delvist er truffet på baggrund af de kritiske gæstehenvendelser, men at den også er et udtryk for generel lydhørhed over for den Black Lives Matter-prægede tid, vi lever i netop nu. 

“Som museum har vi pligt til at følge med tiden. Det her er ikke et knæfald for nogle, der føler sig trådt over tæerne. Det handler om at gøre vores fælles historie større ved også at give plads til andres blikke på fortiden,” siger Ulla Tofte og tilføjer, at de korrigerede skilte i højere grad vil afspejle kvindens syn på sømanden. 

Eksemplerne bliver flere

Dermed følger M/S Museet for Søfart efter en lang række aktører i erhvervs- og kulturlivet, der i den seneste tid har korrigeret sit indhold som følge af Black Lives Matter-aktualiseret bevågenhed og tiltagende kritik. På museumsområdet gælder det Glyptoteket og Nationalmuseet, der begge for nyligt har korrigeret deres udstillinger.

Mens Glyptoteket i juli ændrede navnene på to statuer fra “Slavinden” og “Slaven” til “Slavegjort kvinde” og “Slavegjort mand”, valgte Nationalmuseet at droppe det omdiskuterede ord “eskimo” i deres arktiske udstilling – en beslutning, som fik DF’s kulturordfører Pernille Bendixen til at kalde Joy Mogensen i samråd.

Også de historiske statuer i København har været genstand for debat. Blandt andet har Enhedslistens Gyda Heding, der er medlem af Borgerrepræsentationen og Rådet for Visuel Kunst under Københavns Kommune, givet udtryk for, at Kong Frederik V-statuen ved Amalienborg giver ubehagelige associationer til en fortid præget af slavehandel og kolonialisme.

“Det er ikke ligegyldigt, hvad vi omgiver os med. Det er de skulpturer, vi bliver slæbt ind og se på, når vi går i fjerde klasse, så på den måde er det med til at danne os,” udtalte hun og foreslog, at storbyens statuerne skulle suppleres af forklarende tekster. Den holdning bakkede Københavns Kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), op om.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk