TOP

Lovkrav om uddannelse kan være på vej til danske stuntmænd

Der bør være krav om certificering af danske stuntkoordinatorer, der sikrer, at alt er i orden, når disse skal stå for at andres sikkerhed under filmoptagelser.

Det mener flere aktører i den danske filmbranche, som reagerer i kølvandet på en række episoder, hvor sikkerheden omkring stuntkoordineringen under danske filmoptagelser har været for ringe. Det skriver Politiken.

Ifølge avisen har cirka 30 kilder berettet om situationer, hvor stuntkoordinatorer tilsyneladende ikke havde styr på sikkerheden, hvorfor det i nogle tilfælde er gået så galt, at skuespillere og stuntfolk er endt på hospitalet.

Det kan være resultatet af, at nogle stuntkoordinatorer efter sigende pynter på deres kvalifikationer. Og det er kvalifikationer, som ikke skal bakkes op af uddannelsesbeviser, da der ikke findes egentlige uddannelseskrav til stuntfolk.

Men det bør der muligvis laves om på, mener flere politikere fra både Enhedslisten, Venstre og De Konservative. 

“Det bekymrer mig, at der tilsyneladende ikke er en ordentlig kontrol af området. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi nu indhenter oplysninger først, men det kunne tyde på, at der skal ændres på lovgivningen,” siger Søren Søndergaard, der er medieordfører for Enhedslisten, til Politiken.

Sammen med Venstre anbefaler partiet, at kulturministeren søsætter et arbejde med formål om at afklare, hvordan der skabes bedre forhold på området. Men reglerne om arbejdsmiljø gælder også filmbranchen og sikrer udemærket forsvarlige arbejdsforhold, mener fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S).

“Sikkerheden på de danske filmproduktioner skal selvfølgelig være i orden. Jeg vil derfor opfordre branchens parter til sammen at se på, hvordan danske stuntpersoner bedst kan udøve deres erhverv forsvarligt og sikkert,” siger han til Politiken.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.