TOP

Lis Sørensen hædret med ærespris ved genopstået DMA-show: “Du er et unikum i dansk musik”

Efter et års pause og en grundig overhaling var musikbranchens store prisshow, Danish Music Awards, torsdag aften tilbage for at uddele statuetter og hæder til årets mest markante profiler på den danske og internationale musikscene. Og det blev en aften, hvor priserne blev spredt pænt ud over både genrer, køn og alder.

FAKTA

Alle vinderne ved DMA 2019

 • ÅRETS DANSKE ALBUM – The Minds of 99 – Solkongen (No3 / Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE GRUPPE – Benal (Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE SOLIST – KESI (MXIII / disco:wax)
 • ÅRETS DANSKE RADOIHIT – Lukas Graham – Love Someone (Copenhagen Records / Then We Take The World / Universal Music
 • ÅRETS DANSKE STREAMINGHIT – Lukas Graham – Love Someone (Copenhagen Records / Then We Take The World / Universal Music
 • ÅRETS NYE DANSKE NAVN – Clara (Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE SANGSKRIVER – MØ – Forever Neverland (Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE PRODUCER – Nicki Pooyandeh (for bl.a. Gillis ‘Vai Amor’; MellemFingaMuziks ‘AMG’; Sivas, NODE & Gillis ‘Oui’)
 • ÅRETS DANSKE LIVENAVN – Nik & Jay (Copenhagen Records / Universal Music / PDH)
 • ÅRETS NYE DANSKE LIVENAVN – Jada (Virgin Music / Universal Music / Luger)
 • ÅRETS DANSKE ROCKNAVN – The Minds of 99 (No3 / Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE URBANNAVN – KESI (MXIII / disco:wax / Sony Music)
 • ÅRETS DANSKE POPNAVN – Lukas Graham (Copenhagen Records / Then We Take The World / Universal Music)
 • ÅRETS FORBILLEDE – Jesper Ry – musikskolechef på Haderslev Musikskole
 • ÅRETS FRIVILLIGE – Resource Warriors (NorthSide)
 • DANISH MUSIC AWARDS’ ÆRESPRIS – Lis Sørensen (Sony Music)
 • ÅRETS INTERNATIONALE ALBUM – Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (Universal Music)
 • ÅRETS INTERNATIONALE HIT – Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow (Universal Music)
Vis mere

Således gik den prestigefulde ‘Danish Music Awards’ Ærespris 2019’ til Lis Sørensen, der over fem årtier har sat sit markante præg på den danske musikscene. Det er brancheorganisationen IFPI’s bestyrelse, der udpeger modtageren af denne pris, og der blev i begrundelsen lagt særlig vægt på Lis Sørensens evne til af favne det danske sprog og skabe et fællesskab via musikken.

“Når du synger, kan vi andre nemlig ikke lade være med at tro på fremtiden. Fra Shit & Chanel til den fantastiske soloartist du er i dag, har du på den fornemmeste måde vist, hvordan vedkommende musik kan binde os andre sammen i et varmt fællesskab. Ingen kan gøre det danske sprog så nærværende som dig,” lød det i juryens begrundelse, der samtidig fremhævede Lis Sørensen som et “unikum i dansk musik.”

Fra Lukas Graham til Haderslevs musikskolechef

Den store pris for ‘Årets Danske Album’ gik til The Minds of 99 og deres album ’Solkongen’. Bandet fik desuden prisen som ‘Årets Danske Rocknavn’. Lukas Graham hentede tre priser for ‘Årets Danske Radiohit’ med ‘Love Someone’, ‘Årets Danske Streaminghit’ med samme nummer og ydermere titlen som ‘Årets Danske Popnavn’. Kesi blev ‘Årets Danske Solist’ og ‘Årets Danske Urbannavn’.

FAKTA

DMA-Akademiets jury og udvælgelsesproces

DMA-Akademiet bestod til DMA 2019 af: Chilie Andersen, Copenhagen Music, Jakob Sørensen, The Bank, Karen Vincent, Warner Music, Karina Foss Fenn, Sony Music, Lewis Preston Colston, Playground Music, Torben Ravn, Copenhagen Records.

DMA-Akademiet har mandat til at finde nominerede og vindere i alle kategorier på nær: Kodaprisen – Årets Danske Sangskriver (Koda), Danish Music Awards’ Ærespris (IFPI’s bestyrelse), Årets Danske Streaminghit og Årets Danske Radiohit. 

Sidstnævnte to kategorier defineres af hitlister for den forgangne DMA-periode. DMA-Akademiet mødes løbende for at diskutere tendenser i dansk musik. På to udvalgte dage op til DMA afholdes de såkaldte valgdage som har karakter af pavevalg. Valgdagene afsluttes nemlig først, når DMA-Akademiet er nået til enighed. DMA-akademiet mødes på første valgdag for at finde nominerede i alle relevante kategorier. På anden valgdag mødes man for at finde vindere blandt de nominerede. 

Formanden for DMA-Akademiet er i 2019 Lasse Lindholm, der til daglig er direktør for kommunikation og public affairs i IFPI. Formanden for DMA-Akademiet har til opgave at sikre, at DMA-Akademiet efterlever det foreliggende regelsæt. Det er samtidig formandens opgave at stå til rådighed for offentligheden i forbindelse med spørgsmål. Formanden har imidlertid ikke indflydelse på, hvilke aktører, der nomineres og vinder i de relevante kategorier. 

Juryen til Kodaprisen – Årets Danske Sangskriver bestod til DMA 2019 af: Engelina, Lasse Kramhøft, Pernille Rosendahl og Thomas Troelsen. Juryen er udpeget af Koda.

Vis mere

Som noget nyt havde DMA-Akademiet indført priserne ‘Årets Forbillede’ og ‘Årets Frivillige’. Sidstnævnte gik Resource Warriors, der er en del af festivalen Northside, mens prisen som årets forbillede gik til musikskolechef ved Haderslev Musikskole, Jesper Ry.

Haderslev Kommune er den første kommune i Danmark, hvor alle børn spiller på et instrument i skoletiden. På fire år er man gået fra 2 til 62 musikklasser i Haderslev. 

“At en hel kommune i dag bakker op om musikken skyldes én utrættelig ildsjæl. Musikskolechef Jesper Ry fra Haderslev har skabt politisk opbakning til sin idé om, at alle børn fortjener et liv med musik. Og han har sammen med byens skoler skabt et samarbejde, som kun kan tjene til inspiration i andre dele af landet,” lød det i juryens begrundelse. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk