TOP

Kunstseminar vil omdefinere begrebet ’tilhørsforhold’

Vi lever i en tid, hvor krigsflygtninge og miljømigranter i stigende grad forlader deres oprindelsessteder i håb om at finde en bedre fremtid andre steder i verden end der, hvor de er født. Derfor kalder begrebet ’tilhørsforhold’ på en omdefinering.

Det mener Tijana Mišković, der nu inviterer en række danske og internationale kunstnere og fagfolk til en samtale om, hvad det vil sige “at høre til”.

I løbet af et seminar på to dage ved Kunsthal Charlottenborg kan publikum derfor komme tæt på en række teoretiske, kuratoriske og især kunstneriske forsøg på at omdefinere begrebet ved at se imellem og ud over etablerede nationale og kulturelle strukturer.

“I 90erne blev det multinationale balkanland Jugoslavien opløst. Titos koncept om ‘broderskab og sammenhold’ blev overtaget af nationalistiske ideologier, hvilket resulterede i en grusom krig og fordrivelse af millioner af mennesker. Herunder godt 20.000 bosniske flygtninge, som kom til Danmark. Kunstnere, som forlod Jugoslavien og nu bor i det vi, af mangel på et bedre ord, kalder en diaspora, kan muligvis hjælpe os med at tænke ud over de etablerede strukturer,” lyder det i en pressemeddelse.

Sameksistens

Ifølge Tijana Mišković, der er kurator, kan kunstnerne give et nyttigt “tredje blik” på dét at leve flerkulturelt, hvilket synes at være en udfordring i et Europa, hvor sameksistens er uundgåeligt.

“Det kan de gøre, fordi de har et særligt forhold til grænsefænomenet. De kommer fra Balkan, der opfattes som Europas periferi eller det underbevidste – både eksotiske og truende ‘andet’. Derudover har de opnået endnu et lag af ‘andethed’ som udlændinge, der lever mellem flere kulturer,” lyder det videre i pressemeddelelsen.

Seminaret, der afholdes den 19. og den 20. august, har tre hovedlinjer, der skal danne rammerne for programmet. Det er linjerne ‘Land og jord’, ‘Arkitektur’ og ‘Byrum’. Under seminaret kan publikum opleve værker af kunstnere fra det tidligere Jugoslavien.

Listen over oplægsholdere tæller, udover Tijana Mišković også Tanja Ostojić, René Block, Irfan Hošić, Rainald Schumacher, Adnan Softić, Claudia Zini, Carsten Juhl og Jeppe Wedel-Brandt.

Det er gratis at deltage, men frivillige donationer modtages. Tilmelding er dog krævet.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.