TOP

Kunstsalget er vokset under krisen – stor interesse for kvindelige kunstnere

Det har været gang i handlen med billedkunst under coronakisen. Det viser nye tal fra rettighedsorganisationen Visda, som Billedkunstnernes Forbund (BKF) har fået adgang til.

Visda udbetaler det såkaldte følgeretsvederlag, som udgør en lille del af kunstværkers salgspris til ophavsretspersonen – skaberen eller skaberens arvinger. Ifølge Visda er den samlede udbetaling af vederlaget steget fra 8.053.146 kroner i 2019 til 10.081.485 kroner i 2020, hvilket i runde tal er en stigning på 25 procent.

Udviklingen er ifølge BKF’s sekretariatsleder, Klaus Pedersen, bemærkelsesværdig, selvom størrelsen på udbetalingerne ikke giver noget fuldstændigt billede af salgsaktiviteten, da følgeretten eksempelvis ikke gælder i forbindelse med førstegangssalg, men kun ved videresalg.

”Følgeretspengene er traditionelt en god indikator for udviklingen i kunstmarkedet generelt. Og vi hører da også fra mange af de kunstnere, der arbejder i formater som f.eks. maleri og grafik, at de har solgt overraskende godt, trods corona,” udtaler Klaus Pedersen på BKF’s hjemmeside

Stigende priser på kvindelige kunstnere

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen kan vurderings- og salgsdirektør Kasper Nielsen i høj grad genkende billedet af et kunstmarked, hvor salget er vokset under coronakrisen. 2020 har været et rekordår for auktionshuset, som har oplevet en stigende interesse for ikke mindst kvindelige kunstneres værker. 

”Vi mærker, at der de seneste år er opstået et nyt fokus på kvindelige kunstnere, både hos private samlere og hos museerne, der har sat mål op for, hvor stor en andel, værker af kvindelige kunstnere skal udgøre i deres indkøb og samlinger. Det afspejles både i stigende priser på værker af kvindelige kunstnere fra for eksempel 1800-tallet, og i prisudviklingen på værker af nulevende, anerkendte samtidskunstnere som for eksempel Anette Harboe Flensburg, Trine Søndergaard og Cathrine Raben Davidsen,” udtaler Kasper Nielsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.