TOP

Kunstmuseum flytter fra historisk bygning – uden at have ny adresse på plads

Musicon kan blive nyt hjemsted for Museet for Samtidskunst, der for tiden går med planer om at flytte ud af deres nuværende lokaler midt i Roskilde. Det skriver Sjællandske Medier.

Det er ellers attraktive lokaler i Det Kongelige ‘Gule’ Palæ, kunstmuseet i dag holder til i. Med direkte forbindelse til Roskilde Domkirke er der nemlig en konstant historisk forbindelse til hjembyen Roskilde.

Det er dog samtidig årsagen til, at kunstmusset nu ser sig nødsaget til at flytte væk. Lokalerne passer nemlig i virkeligheden ikke helt til den kunst, de udstiller. Og når pladsen samtidig er trang i de fredede bygninger og huslejen for høj, ja, så ser museumsdirektør Birgitte Kirkhoff Eriksen ingen anden udvej end at rykke teltpælene op.

“Vi vil gerne være i nogle lokaler, som svarer til den kunst, vi viser,” siger direktøren, der har givet Kultur- og Idrætsudvalget en orientering om sin nye strategiplan, til Sjællandske Medier.

Det var en ny bestyrelse, der kom til i forbindelse med kommunalvalget sidste år, som gav anledning til at dykke ned i fremtidsplanerne for kunstmuseet, der oprindelig åbnede i 1991 i lokalerne, der blev opført tilbage 1733 efter tegning af Laurids de Thurah.

Musicon
Men idéen om at flytte begyndte allerede at rumstere i 2011. Siden har forskellige mulige lokationer været til diskussion, mens særligt én af dem har sat sig fast som favorit.

Det er den kreative bydel Musicon i Roskilde, som bestyrelsen samlet set bakker op om. Og bliver det der, er der også andre fordele, kunstmuseet kan lukrere på. Det er blandt andet et samarbejde med den nærliggende højskole og Roskilde Tekniske Skole.

“Musicon passer perfekt til det museum, vi er (..) Eleverne kan indgå i projekter hos os, eller vi kan undervise på skolen,” siger Birgitte Kirkhoff Eriksen til Sjællandske Medier.

Selvom der på nuværende tidspunkt ikke er taget endelig beslutning, er museumsdirektøren så besluttet, at hun nu agter at opsige lejemålet i Det Kongelige Palæ. Indtil et nyt kunstmuseum er opført ved Musicon, må kunstmuseet derfor flytte deres aktiviteter ud til eksempelvis skoler eller det offentlige rum.

Og så er der lige det med finansieringen, hvilket i høj grad bliver temaet for 2019. For Roskilde Kommune kommer næppe til at finansiere byggeriet, mener direktøren, der derfor vil jagte private fondsmidler.

Ultimativt afhænger planerne dog af, at der bakkes politisk op, og om kommunen vil lade kunstmuseet beholde dets årlige tilskud.

“Det er det, vi tager hul på at tale med politikerne om,” siger Birgitte Kirkhoff Eriksen til Sjællandske Medier.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.