TOP

Kunsthal Rønnebæksholm får pris på fem millioner kroner

Det bliver Kunsthal Rønnebæksholm, der får Udstillingsprisen Vision 2020 fra Bikubenfonden og dermed fem millioner kroner til at realisere en udstillingsidé. 

Det er en enig jury, der peger på kunsthallen som vinder med  udstillingsideen ‘Soil. Sickness. Society.’

“Udstillingen vil på tværs af lokaliteter omkring Kunsthal Rønnebæksholm udforske ubalancer i forholdet mellem jord, menneske og samfund og vil med kunsten ikke blot dokumentere, men på aktivistisk vis støtte op om at helbrede psykisk mistrivsel og sygdom gennem kunsten. Udstillingsidéen har været undervejs længe, men temaerne synes i lyset af coronakrisen mere relevante end nogensinde,” skriver Bikubenfonden i en pressemeddelelse. 

FAKTA

Udstillingen ‘Soil. Sickness. Society’

Udstillingen sætter kunsten i spil gennem forskellige fysiske rum og lokaliteter med både nationale og internationale kunstnere.

Kunsthal Rønnebæksholm er med hovedudstillingen og aktiviteter som performances, foredrag, folkekøkken, terapeutiske seancer, vandreture samt dans, centrum for udstillingen.

Oringe Psykiatriske Hospital og Næstved Sygehus fungerer som satellitter i udstillingen. Her bruges kunsten for eksempel til at skabe resonansrum for patienterne med nye behandlingstilbud, og der vil skabes både stedspecifikke værker og permanente udsmykninger.

Derudover er den uafhængige kuratorgruppe Laboratoriet for Æstetik og Økologi tilknyttet som medaktør. Det er endvidere også et selvstændigt udstillingsprojekt af kurator Charlotte Sprogøe med afsæt i Rønnebækholms lade og bondegårdslandskabet på Sydsjælland. En udstilling skabt i forbindelse med Sprogøes ph.d. på Det Kongelige Danske Kunstakademi om udstillinger som følsomhed og psykologiske tilstande.

Kilde: Bikubenfonden

Vis mere

‘Soil. Sickness. Society.’ vil tage afsæt i tre lokaliteter – Kunsthal Rønnebæksholm, Oringe Psykiatriske Hospital og Næstved Sygehus – og rumme værker af både danske og internationale kunstnere. 

”Udstillingen bygger på en idé om, at vores kroppes helbred er betinget af samfundets, og at begge igen hører sammen med naturens og jordens tilstand. Ved håndgribeligt at lade kunsten intervenere i to sygehuse og naturen ved Kunsthal Rønnebæksholm viser udstillingen, at kunsten kan medvirke til en tiltrængt samfundsmæssig forandring,” siger jurymedlem og professor dr.phil. i kunsthistorie Jacob Wamberg, der sammen med kurator Helga Just Christoffersen, scenograf Julian Juhlin, lektor i kunsthistorie Malene Vest Hansen, arkitekt David Zahle samt chef for kunstområdet Mette Marcus og direktør Søren Kaare-Andersen fra Bikubenfonden har udgjort juryen. 

Et udstilling med aktivistisk potentiale

På Kunsthal Rønnebæksholm ser man store perspektiver i udstillingsprisen. 

”Vi ser udstillingsprisen som en stor mulighed for at præge, hvordan kunsten kan være med til at omtænke de strukturer, der har defineret vores samfund indtil nu. Det er en udstilling, vi mener har et aktivistisk potentiale for at gentænke relationen mellem sundhedssystemet, økosystemet og det økonomiske system. Relationer, hvis skrøbelighed er blevet tydeliggjort med coronakrisen,” lyder det fra leder af Kunsthal Rønnebæksholm, Lotte Juul Petersen, og kurator Maria Kjær Themsen.

Sidste år gik Udstillingsprisen Vision til Aarhus Kunsthal med udstillingen ‘Go Extreme’ og blandt de tidligere vindere finder man Medicinsk Museion med udstillingsprojektet ‘Mind the Gut’ (2015),  kunstnergruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen ‘Sisters Academy – The Boarding School’ (2016), Esbjerg Kunstmuseum med udstillingsformatet ‘Wunderkammer’ (2017) og Kunsten i Aalborg med udstillingen ‘Work it Out!’ (2018).

Det forventes, at ‘Soil. Sickness. Society.’ åbner i midten af 2021, hvor Rønnebæksholm også har 700 års jubilæum.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.