TOP

Kun et parti i Folketinget havde genåbning af museer med til forhandlingsbordet

“Med sprit, god afstand og ensretning og et loft på antallet af forsamlede burde det være forholdsvis lige til at genåbne nogle kulturinstitutioner, som for eksempel museerne.” 

Sådan lød det tidligere på ugen fra Københavns kulturborgmester og ny leder af Alternativet, Franciska Rosenkilde – og samme budskab blev ifølge Politiken fremført, da Alternativets nye leder sammen med partifællen Torsten Gejl mødte op til forhandlinger om genåbningen.

Ifølge avisen var Alternativet tilsyneladende det eneste af Folketingets partier, der satte museerne på dagsordenen under genåbningsforhandlingerne.

“Jeg har ikke hørt andre nævne kulturens institutioner ud over højskolerne, og jeg har under alle omstændigheder ikke set et flertal bakke os op i den henseende. Vi ville selvfølgelig også blive inden for det forsvarlige smitteniveau, som sundhedsmyndighederne anbefaler, men vi efterspurgte et mere fleksibelt syn på løsninger,” siger Franciska Rosenkilde til Politiken.

Et parti som Venstre har ellers været ude og advokere for fokus på kulturlivet i forbindelse med genåbningen i en kronik i Berlingske, men ifølge Politikens oplysninger bragte partiformand Jakob Ellemann-Jensen ikke krav om yderligere genåbning af kulturen med til forhandlingsbordet. 

I en lang række andre europæiske lande er museerne genåbnet, og regeringens ekspertgruppe har peget på museer og biblioteker som områder, hvor der er lav risiko for smittespredning. 

Formanden for Organisationen Danske Museer, Flemming Just, har tidligere sagt til Kulturmonitor, at han er forbavset over, at museerne ikke er en del af den kommende genåbning.

“Vi kan henvise til det halve af Europa, hvor man har genåbnet museerne. Vi mener helt klart, at museerne kan genåbne på en betryggende måde og kan derfor kun sige det, vi hele tiden har sagt: At vi står klar til byde museumsgæsterne inden for til en tryg og forsvarlig oplevelse,” sagde han.

 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.