TOP

Kulturministeren har udpeget en ny bestyrelse for Det Kongelige Teater

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) har udpeget en ny bestyrelse for Det Kongelige Teater. Bestyrelsen er udpeget for en fireårig periode og tiltræder til årsskiftet.

Bertel Haarder (V) bliver formand for den nye bestyrelse og skal dermed afløse Lisbeth Knudsen. I den nye bestyrelse finder man også kulturprofiler som filminstruktør May el-Toukhy, museumsdirektør Gitte Ørskou og teaterchef Kitte Wagner.

”Man finder ikke nogen med mere politisk erfaring end Bertel Haarder – og næppe nogen med mere dybfølt respekt og forståelse for kulturen. Det, kombineret med hans evne til – helt i Grundtvigs oplysningsånd – at bygge bro mellem finkultur og det folkelige, gør ham til et helt oplagt valg til formand for Det Kongelige Teater,” udtaler Rasmus Prehn i en pressemeddelelse og uddyber: 

“Jeg er sikker på, at Bertel Haarder og den nye bestyrelse kan være med til at tiltrække flere danskere til teatret, så endnu flere kan opleve og blive inspireret af magien, som skabes på vores nationalscene. Jeg glæder mig til at se dem trække i arbejdstøjet. Vi har fået samlet et erfarent, alsidigt og slagkraftigt hold, hvis styrke er, at de repræsenterer alle kroge og lag i samfundet. De bliver vigtige ambassadører for teateret. Samtidig vil jeg også sige Lisbeth Knudsen og den afgående bestyrelse tak for en stor indsats de sidste fire år. ”

Bertel Haarder er begejstret for den nye post. 

”Jeg er stolt og lykkelig over at været blevet udpeget til formand for Danmarks kulturelle flagskib. Og taknemlig for, at regeringen viser mig den tillid. Jeg har været storforbruger af Det Kongelige Teater, også fordi min hustru Birgitte har været leder af ballettens læseskole gennem mange år. Teateroplevelser er en vigtig del af mit liv, og jeg har intet højere ønske end at endnu flere unge og gamle skal få adgang til og oplevelser på de tre store scener. Jeg vil lægge mig i selen for, at Det Kongelige Teater i endnu højere grad bliver hele Danmarks teater. Jeg er samtidig glad for at træde til på et tidspunkt, hvor omprioriteringsbidraget ophører, og jeg ser med stor forventning frem til samarbejdet med teaterchef Kasper Holten og hans medarbejdere,” udtaler Bertel Haarder. 

Hård kritik af formandsvalget

Valget af Bertel Haarder som formand for bestyrelsen møder kritik af Stine Bosse, som selv sad for bordenden i Det Kongelige Teaters bestyrelse i perioden 2012-2015.

“Hvis Bertel Haarder ikke trækker sig fra Folketinget, er han lovgiver. Det klæder ikke det politiske system, at vi har en af landets øverste beslutningstagere som chef for en af statens institutioner. Har de helt glemt magtens tredeling?” siger Stine Bosse til Politiken og uddyber:

“Det værste er næsten, at politikerne ikke kan se, at det er interessesammenblanding, og at der kan komme interessekonflikter. Det handler helt grundlæggende om gode principper for governance.”

Den nye bestyrelse vil bestå af: 

Det Kongelige Teaters bestyrelsesmedlemmer består af:
Bertel Haarder (formand)
Anders Hjulmand, advokat HjulmandKaptain (genudpeget)
May el-Toukhy, filminstruktør
Per Christensen, forbundsformand 3F
Gitte Ørskou, direktør Moderna Museet Stokholm
Kitte Wagner, teaterchef Malmö Stadsteater
Martin V. Korshagen, forestillingsleder (medarbejdervalgt medlem) (genudpeget)
Alexander Stæger, danser, (medarbejdervalgt medlem) (genudpeget)

Artiklen er blevet opdateret med oplysninger om Stine Bosses kritik den 26. december 2019.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.