TOP

Kulturministeren afviser “firkantede” kønskvoter i kulturbranchen

Der er al mulig grund til at gøre noget for at få flere kvinder frem i den danske kulturbranche, hvor mænd stadig – bredt set – er overrepræsenterede. Men kønskvoter er ikke vejen frem. Dertil er de simpelthen for firkantede.

Det mener kulturminister Joy Mogensen (S), der i et interview til Berlingske, opfordrer kvinder i kulturlivet til at lade sig inspirere af hinanden. 

I den forbindelse har ministeren nu et initiativ på bedding, der skal få borgerne til at tale om, hvilke kvinder der inspirerer dem.

Initiativet er inspireret af en tale af filminstruktør May el-Toukhy, hvor hun fremhævede de to filminstruktører Susanne Bier og Lone Scherfig som de forbilleder, der har givet den prisvindende instruktør modet til at kaste sig over kunsten.

Ministeren finder det vigtigt, at kvinderne lader sig inspirere af hinanden – og særligt de, der har turdet kaste sig ud på dybt vand og satse på kunsten.

Men selvom hun afviser enhver form for kvotering, er hun positiv stemt over for kulturlivets egne initiativer. I den forbindelse fremhæver hun spillestedet Forbrændingens initiativ fra sidste år, hvor de søgte, og fik, dispensation fra ministeriet til kun at have kvindelige kunstnere på programmet hele sidste år.

Det er langt fra første gang, at kønskvoter i dansk kulturliv har været til diskussion. Sidste år efterlyste kunstmuseet Aros en undersøgelse af, hvor mange penge museerne i Danmark bruger på kunst af kvinder. 

Den efterlysning kom på baggrund af en stor international undersøgelse, der viste en markant kønsmæssig skævvridning i kulturbranchen. Blandt andet kunne det konkluderes, at kun 11 procent af nyerhvervelserne på 26 anerkendte amerikanske kunstmuseer over de sidste ti år er lavet af kvinder.

En lignende undersøgelse blev senere lavet i Danmark af Organisationen Danske Museer (ODM). Her kunne det blandt andet konkluderes, at der står kvindelige kunstnere bag 22 procent af de værker, som museerne har erhvervet sig i perioden 2004-2019. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.