TOP

Kulturministeren ændrer kriterier for coronahjælp – kunstnere skal ikke længere sandsynliggøre tab gennem kontrakter 

Før skulle kunstnere sandsynliggøre deres økonomiske tab over for Kulturministeriet – for eksempel ved at fremvise en aflyst kontrakt. Fremover kan de søge på baggrund af en referenceperiode og får desuden mulighed for at få udbetalt støtte med tilbagevirkende kraft. Det skriver Politiken.  

Tidligere på ugen kom det frem, at kun 43 kunstnere med kludetæppeøkonomi havde fået coronahjælp i efteråret. En del af forklaringen var, at kunstnerne skulle sandsynliggøre aflyste arrangementer som bevis på deres økonomiske tab. 

Over efteråret har spillesteder, teatre og andre kulturinstitutioner kørt på lavt blus, og der er ligeledes ikke afholdt store, private arrangementer, hvor der har været behov for underholdning fra for eksempel sangere eller skuespillere.

Når der stort set ikke har været bookinger i efteråret, har kunstnerne dermed ikke kunne bevise over for Kulturministeriet, at de er gået glip af indtægt. 

Efter kritik fra flere fagforeninger, der har medlemmer med kludetæppeøkonomi, ændrer kulturminister Joy Mogensen nu på praksissen: 

“Nu ændrer vi ordningen, så man også kan søge på baggrund af en referenceperiode og på den måde vise, at man har haft en markant nedgang. Man skal stadig sandsynliggøre, at nedgangen skyldes restriktionerne, men det vil man som for eksempel musiker ikke have svært ved, vil jeg vove at påstå,” siger Joy Mogensen til Politiken. 

Kulturministeren beklager, at det har taget så lang tid at få ændret på kriterierne for coronahjælpen og håber, at de nye regler kan hjælpe de mange kunstnere, der kæmper for at overleve. 

“Nu håber jeg bare, at de kan se lidt lys i mørket, for vi regner med at åbne for ansøgninger også bagudrettet allerede i næste uge,” udtaler ministeren. 

De kunstnere, der søgte, men ikke opfyldte de gamle kriterier, kan søge på ny. Der er mulighed for at få tildelt støtte for hele perioden fra 1. september 2020. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk