TOP

Kulturlivet skal høste erfaringer fra andet end fornemmelser

Følelser finder du til overflod i kulturlivet, både på scenen og bag i kulissen. Der er nogle, der vil dig noget, men for at gøre dét godt, må man gerne høste erfaringer fra andet end fornemmelser. Derfor er det interessant, at stadig flere røster i kulturlivet, på tværs af kunstarterne, taler om at lade andre analysere på sig. Ikke for at skulle legitimere sig, men for at få et overblik, som kan komme politikerne til gavn. 

Det findes allerede i idrættens verden, hvor Idrættens Analyseinstitut vurderer vaner, kortlægger faciliteter og følger den idrætspolitiske udvikling. Instituttet er selvejende, arbejder samfundsorienteret og leverer uvildig forskning om aktuelle emner for at kvalificere debatten.

Når idræt naturligt tænkes sammen med folkesundhed og social inklusion, så er det fordi der er samlet viden og analyseret på området. Der bliver stillet spørgsmål, og der bliver svaret. Så hvorfor ikke gøre det samme for kulturen?

Bredt politisk ønske
August 2017 gik kulturrådmænd- og udvalgsformænd fra København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg sammen om at opfordre kulturminister Mette Bock (LA) til at oprette et Kulturens Analyseinstitut. De mener, at det er en statslig opgave. Det mente ministeren ikke. 

Socialdemokratiet går den anden vej og har skrevet det ind i deres kulturprogram. Ligesom enkeltpolitikere fra Alternativet, Konservative, Radikale, SF og Venstre åbent har meldt ud, at de ønsker et analyseinstitut. 

Nuvel, finansieringen skal komme et sted fra. Men når så mange vil noget gennem så lang tid, så burde det være muligt. En statslig bevilling kan eventuelt suppleres af private fondsmidler, og der er ingen grund til at begynde helt fra bunden.  

Det behøver ikke være svært
En enkel model ville være at lade Kulturens Analyseinstitut blive en del af Idrættens Analyseinstitut (Idan), som allerede har Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) under sig. Idans københavnerkontor blev nyligt lagt sammen med aarhuskontoret og fik ny direktør, Jakob Rathlev. Vil han udvide, kunne det være med tre medarbejdere, som udelukkende analyserer på kultur. 

Aktuelt skaber kulturinstitutioner i navnlig Midtjylland og Nordjylland forløb med øje for folkesundhed og social inklusion, her ville det være oplagt at analysere undervejs. Lokal erfaring må gerne blive tilgængelig viden. Den seneste opgørelse viser en markant fremgang i antallet af museumsbesøg, og det kunne være værd at vide noget om hvorfor. Her kunne ODM (Organisationen af Danske Museer) bestille en analyse, men ideelt samles viden ét sted og ikke som drypvise undersøgelser fra forskellige aktører. ODM er da også en af de kulturorganisationer, som ønsker et Kulturens Analyseinstitut. 

Idrættens Analyseinstitut har siden oprettelsen vundet respekt for uvildighed, det handler om saglighed og faglighed. Resultatet af en undersøgelse kan overraske. Men vi skal turde vide og ikke bare føle. Også når det gælder kulturpolitik.    

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende foreslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk

Line Rosenvinge er uddannet kunsthistoriker, arbejder som salonværtinde og formand for Forenede Kritikere. Hun har skrevet om kunst, kultur og politik for en lang række medier. Foto: Thyra Hilden