TOP

Kulturforsker: Et systemskifte kan være på vej i kulturpolitikken

Valgresultat antyder, at der kan være et systemskifte på vej i kulturpolitikken med mere pluralistisk tænkning og mindre politisk styring af kulturen.

Det mener kulturforsker Peter Duelund, der er forskningsdirektør på Nordisk Kultur Institut og lektor emeritus ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, ifølge Magisterbladet.

Peter Duelund peger blandt andet på omprioriteringsbidraget og armslængdeprincippet mellem politik og kultur, der ifølge forskeren reelt har været under angreb de seneste knap 20 år, som symptomer på den øgede politiske styring af kulturområdet.

”Det har været direkte indgreb i kunsten og kulturens frihed. Det er ved at gå op for mange, at det faktisk har været øget politisk styring af kunst og kultur, der har været hensigten. Men det ser ud til, at der nu er politisk vilje til et skifte væk fra det. Det kan markere et paradigmeskifte i forhold til den styrende form, der politisk har været i kulturpolitikken de seneste år 20 år”, siger Peter Duelund til Magisterbladet.

Om omprioriteringsbidraget lyder det blandt andet, at kulturinstitutioner i kølvandet på besparelser har haft mulighed for at søge om bevilliger hos Finansudvalget på Christiansborg, som herefter har bestemt hvem, der skulle have penge.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.