TOP

Kultur og sundhed rykker tættere sammen i Nordjylland

Perfomancekunst skal være med til at udvikle sygeplejerskeuddannelsen, en komponist rykker ind på en række plejehjem, folkedans skal styrke psykisk sårbare, og på to patientstuer på Aalborg Universitetshospital vil indlagte patienter og deres pårørende kunne få en kulturindsprøjtning på interaktive stuer med digitalt kunstnerisk indhold. 

Sådan lyder beskrivelserne af de fire projekter, som Regionsrådets i Nordjylland har valgt at støtte for at styrke samspillet mellem kultur og sundhed. Det fremgår af Region Nordjyllands hjemmeside

“Initiativerne har det fælles afsæt, at kultur kan styrke os mentalt, når vi er udfordret på helbredet, som det oftest er tilfældet, når vi møder sundhedssystemet. I disse situationer kan kunstnere bidrage til nytænkning og være det spejl, som gør os i stand til bedre at gennemskue, om vi gør tingene rigtigt. Det viser forskningen, og det tror jeg fuldt og fast på,” udtaler Ole Stavad, der er regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for Regional Udvikling, på sitet. 

Projekterne bliver gennemført i et samarbejde mellem sundhedspersonale, nordjyske kunstnere og skuespiller Thure Lindhardt, som er blevet involveret, efter at han deltog i en debat om værdien af kunst på sygehusene.

Andre afdelinger og hospitaler skal have gavn af koncept

Projektet med interaktive patientstuer er i første omgang målrettet børn med livstruende sygdom og patienter med hoftebrud samt deres pårørende, men det er hensigten, at de interaktive patientstuer skal være skalerbare, så konceptet kan bruges på andre afdelinger og hospitaler. 

“Kunst og kultur har en veldokumenteret sundhedsfremmende virkning – både ved akut sygdom og ved rehabilitering efter sygdom. Vi vil sikre, at den syge og de pårørende også kan gøre brug af dette virkemiddel under deres ophold på sengestuen, og at de sundhedsprofessionelle nu får mulighed for brug af kulturmedicin i den direkte patientkontakt,” siger overlæge Per Thorgaard fra Aalborg Universitetshospital, der har taget initiativ til projektet, som både involverer skuespil, arkitektur, sang, billedkunst, lydkunst samt foto og film.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.