TOP

Krænkelsessag preller af på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater har netop haft repremiere på forestillingen “Højskolesangbogen”, som er bygget op omkring 36 sange fra Højskolesangbogen. En af dem er “Den danske sang er en ung blond pige”, der blev genstand for heftig debat, da det i Kristeligt Dagblad kom frem, at en underviser på CBS havde følt sig krænket og ikke-inkluderet i forbindelse med, at sangen blev sunget på et morgenmøde for cirka to år siden. Hun tog derfor sagen op med sin chef, der reagerede med en undskyldning.

I den offentlige debat har en række politikere og debattører forsvaret Kai Hoffmann og Carl Nielsens fædrelandssang, men enkelte stemmer har bakket op om kvinden og hendes oplevelse af eksklusion. Blandt andet musiker, debattør og folketingskandidat for Alternativet Henrik Marstal, og sanger og komponist Anne Dorte Michelsen, der selv har indspillet sangen.

“Jeg ved godt, at det er poesi og ikke er ment sådan, men jeg kan godt følge tankegangen om det ekskluderende. Lige den linje er heller ikke min yndlings,” sagde Anne Dorte Michelsen i ‘Go’ aften Danmark‘ på TV 2, da krænkelsessagen begyndte at rulle i medierne kort før jul.

På Det Kongelige Teater har debatten til gengæld ikke ført til nogen overvejelser om fædrelandssangen i forbindelse med repremieren på “Højskolesangbogen”. Det skriver Berlingske.

“Jeg synes, hele debatten om den sang er en storm i et glas vand. Hvis sangen ikke havde været med i den oprindelige forestilling, tror jeg heller ikke, vi ville have puttet den ind nu for at være spændende,” siger Morten Kirkskov til Berlingske, hvor han også giver udtryk for, at han har svært ved at forstå, at nogen kan føle sig krænkede over sangen, og at han i øvrigt mener, at netop sangene fra Højskolesangbogen er en del af vores kultur og historie og derfor vigtige at bevare.

»Man kan prøve at gøre fremtiden bedre, men man kan ikke lave historien om. Og for at gøre fremtiden bedre, er det vigtigt, at man forstår historien, som den er. Går man ind og retter i gamle protokoller, får man ikke den rigtige baggrund for at lave en god fremtid,« siger Morten Kirkskov til Berlingske.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.