TOP

Komponistforening: Vi ender med at blive “50 shades of leverpostej”, hvis politikerne ikke prioriterer kulturen

Det ser sort ud for dansk musikbranche, hvis politikerne ikke hurtigt tager affære og sætter kulturen højere på den politiske dagsorden. Sådan lyder det i kommentar fra Anna Lidell, næstformand i DJBFA, forening for sangskrivere og komponister, i Berlingske.

Anna Lidell peger blandt andet på Spotify’s algoritme som en væsentlig udfordring for dansk musik, idet kun halvdelen af den musik, danskerne streamede i 2011, var lavet i Danmark. Derfor er det også ekstra problematisk for dansk musik, at DR’s radiostationer P6, P7 og P8 nedlægges, skriver hun.

“P8 er kendt for at præsentere musikere fra hele landet, blandt andet ved tilstedeværelse i Aarhus under jazzfestivalen, og kanalen er dermed en vigtig platform for bands og musikere fra alle egne af landet. Lukningen af disse kanaler er et stort tab for lytterne og for mangfoldigheden. Det får samtidig stor betydning for musikernes muligheder for at komme ud til et bredere publikum, og det får igen konsekvenser for udbredelsen af og viden om musikken. Den musikalske fødekæde får kappet benene over og risikerer ikke længere at kunne gå. Musikken lider, mens kultur- og kirkeminister Mette Bock tager fejl af præsten Andreas’ navn i »Herrens Veje« (som i virkeligheden hedder Johannes) og godter sig over at kunne levere besparelser på licensen.”

Ifølge Anna Lidell er streamingtjenesternes algoritmer uovervindelige, hvis ikke der gribes ind politisk – og værst af alt ender dansk musik med at blive udsat for “usynlig censur over for smalle genrer og minoriteters smag”.

“Om under 100 dage er der valgt en ny regering i Danmark. Jeg vil opfordre alle til at forlange mere fokus på kulturområdet fra vores politikere. Forlange, at de prioriterer mangfoldigheden. Forlange, at de prioriterer skulpturerne, bogstaverne og formerne. Forlange, at de prioriterer nysgerrigheden og spørgsmålene. Ellers ender vi med at blive 50 shades of leverpostej” skriver hun.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.