TOP

Kommune svinger sparekniven over kulturen: Biblioteker står for skud

Målt på areal er Ringkøbing-Skjern Kommune Danmarks største kommune. Og i løbet af de kommende år kan indbyggerne i det vestlige Jylland komme få længere mellem bibliotekerne.

I løbet af de kommende fire år skal der gennemføres en kommunal spareplan på godt 300 millioner kroner. Her skal området for kultur og fritid byde ind med 3,9 millioner kroner.

Det skriver jv.dk.

Endnu er intet vedtaget, men hvis den kommunale spareplan bliver gennemført, kan to biblioteker til at blive hårdt ramt. Tarm Bibliotek står til at lukke, hvilket kan indbringe en årlig besparelse på godt en halv million kroner. I Hvide Sande er prognosen mindre dramatisk. Her vil biblioteket, hvis forslaget går igennem, indføre fuld selvbetjening. Det vil indbringe kommunen 200.000 kroner årligt.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg (V), vurderer, at det kommer til at gøre ondt, såfremt kommunen gennemfører den kommunale spareplan. Erik Viborg har især ondt af indbyggerne i Tarm.

“Det vil ramme mange. Tarm Bibliotek fungerer også som et mødested for ældre og ensomme borgere. Det ved vi godt,” siger formanden til jv.dk.

Den endelige beslutning bliver først vedtaget efter sommerferien, når de 29 byrådsmedlemmer i Ringkøbing-Skjern Kommune mødes til budgetseminar.

Udover besparelsen på de to kommunale biblioteker indeholder spareplanen også et forslag om at nedlægge den kommunale ordning ‘Biblioteket kommer’. Dermed står omkring 80 bevægelseshæmmede borgere til at miste muligheden for at få bragt bogpakker ud til bopælen 11 gange om året. Her vil kommunen potentielt kunne spare 212.000 kroner om året.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk