TOP

Kommentar: Læsning helbreder ikke covid-19, men skaber ro, fordybelse og refleksion

Kommentar: Statsministeren har meldt ud, at alle, der kan, skal holde sig hjemme, og at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Det betyder blandt andet, at skoler og biblioteker er lukkede.

Mere hjemmetid kunne så være anledningen til at tilbringe lidt mere tid i litteraturens verden for hele familien. Noget som for mange ikke bliver prioriteret særligt højt i en travl hverdag.

Men nu er biblioteket jo lukket, så hvor finder man så inspirationen og adgangen til nye og ukendte tekster? Eller til gode gamle, velkendte og elskede tekster?

Heldigvis har vi det digitale bibliotek. Her har covid-19 ingen adgang. På eReolen.dk er der altid åbent, så grib tabletten eller den bærbare, log ind og dyk ned i de mange muligheder. Du kan også tage børnene med, hvis du også slår et smut forbi de unges digitale bibliotek på ereolengo.dk (hvor de kan logge ind med deres UNI login, hvis altså deres kommune har adgang).

Er eReolen ikke det, du søger, kan du også prøve dig frem i en ny guide, hvor du kan finde andre veje til digitale litterære oplevelser på læsdigitalt.dk. Prøv det!

Skab refleksion og dialog i familien gennem læsning

Bøgerne gør nemlig noget ved os som mennesker. Skønlitteratur udvikler identitet og empati, og i en tid, hvor vi er udfordret og mindes om vores dødelighed, har vi brug for det refleksive rum, som læsningen kan give os, og som kan sætte ord på den nødvendig dialog.

Og så er det jo altså altid fedt at dykke ned i en god bog, uanset om det er en bestemt genre, et bestemt emne eller en specifik forfatter, du er ude efter. Mulighederne er nærmest uendelige, så hvorfor ikke gå på jagt efter noget du ikke har læst før – til glæde for både viden og horisont!

I disse tider, hvor alt helt naturligt handler om corona, karantæne og sygdom, er det oplagt at søge nye indsigter i litteraturens verden.

Jeg er selv gået i gang med at finde bøger om karantæne for at blive klogere på, hvad effekten er, og hvad karantæner gør ved os som mennesker. Jeg har lagt en foreløbig liste over karantænebøger op på bloggen Biblioteksdebat, og du er meget velkommen til at supplere med ideer til spændende bøger om karantæne. Du kan dele dine forslag med os via #karantænebøger.

Der er masser af bøger, der skaber fordybelse, dialog og indsigt, så en situation som denne, hvor mange af os ufrivilligt får foræret en karantæneperiode, og hvor kalenderen ikke er fyldt, er det måske chancen for at komme i gang med at læse igen. Og en fantastisk mulighed for at læse og opleve sammen med vores børn.

Så kig ind på det digitale bibliotek.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.  

Direktør for Danmarks Biblioteksforening.