TOP

Komité indstiller filmen ‘Druk’ som Oscar-kandidat: “Internationalt lover omtale og festivalpriser allerede rigtig godt for filmen”

Den danske Oscar-komité vælger filmen ‘Druk’ af Thomas Vinterberg som dansk bud på en Oscar-nominering i kategorien Bedste Internationale Film. Det oplyser Det Danske Filminstitut (DFI) i en pressemeddelelse.

“Jeg er stolt af at skulle ud og repræsentere Danmark endnu en gang, og jeg glæder mig til det,” siger Thomas Vinterberg til Ritzau oven på nyheden om, at hans film er blevet valgt som det danske bud på en oscarnominering. 

“Den her film kommer virkelig fra hjertet. Den er båret igennem af mine venner, min kone og jeg selv på et tidspunkt, der har været det allersværeste i mit liv, fordi jeg mistede min datter undervejs. Så derfor betyder den ekstraordinært meget,” lyder det fra instruktøren. 

En søgen efter at mærke livets brusen

Den danske Oscar-komités opgave er at pege på den film, som har de bedste chancer for at komme i spil til en Oscar-nominering. Sidste år var 92 film fra hele verden indstillet til en nominering.

“‘Druk’ er et originalt drama om vores søgen efter at mærke livets brusen, også når festen er slut, og lysene tændes. Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Tobias Lindholm undersøger frimodigt denne universelle længsel i deres historie om fire mænd midt i livet, der eksperimenterer med alkohol for at genfinde ungdommens gnist. Resultatet er en indsigtsfuld, rørende og underholdende film, der balancerer mellem tragisk alvor og en god portion humor, ført an af Mads Mikkelsen i et finslebet ensemblespil,” udtaler DFI-direktør Claus Ladegaard i pressemeddelelsen og tilføjer:  

FAKTA

Vejen til en Oscar

  • Først frigiver den danske Oscar-komité en liste over tre film, som er med i opløbet om at blive Danmarks kandidat.
  • 18. november mødes komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, igen og afgør, hvilken film der bliver Danmarks endelige Oscar-kandidat. Komitéen skal vælge mellem en af de tre indstillinger.
  • De film, som hvert land indstiller, vurderes efter 1. december af Oscar-akademiets komité. Komitéen vælger ti film, der bliver shortlistet. Sidste år var der 92 godkendte, indstillede film.
  • 9. februar annonceres alle shortlistede film – herunder også de ti film i den internationale kategori, der har chancen for at blive en af de fem nominerede titler. 
  • Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien Bedste Internationale Film, udmeldes 15. marts. 
  • Oscar-uddelingen afholdes den 25. april i Los Angeles i den amerikanske delstat Californien.

Kilder: Det Danske Filminstitut og Oscar-uddelingens regelsæt.

Vis mere

“Herhjemme er ‘Druk’ gået rent ind hos publikum og har opnået en unik appel på tværs af generationer. Internationalt lover omtale og festivalpriser allerede rigtig godt for filmen, når den forhåbentlig snart kommer bredt ud i Europa og i USA. Det er et hold med en markant Oscar-profil, der sendes videre i kapløbet. Ikke mindst er der grund til at fremhæve producer Sisse Graum Jørgensen, der næste år kan fejre tiårsjubilæum for Oscar-sejren til Susanne Biers ‘Hævnen’. Vi glæder os til at følge slagets gang og arbejdet med at føre ‘Druk’ frem til næste runde.”

Den danske komité bag valget af ‘Druk’ er sammensat af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet. Filmen er valgt fra en liste på i alt tre film, som komitéen pegede på i oktober. De to øvrige titler i spil var ‘En helt almindelig familie’ af Malou Reymann og ‘Shorta’ af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

Mens Thomas Vinterberg har instrueret ‘Druk’, står Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm bag manuskriptet til filmen, der er produceret af Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

Internationalt branchemedie: ‘Druk’ har virkelig gode chancer

Det prominente britiske branchemedie Screen har tidligere over for Kulturmonitor spået, at ‘Druk’ har gode kort på hånden i Oscar-Kampen.

“‘Druk’ har virkelig gode chancer for at vinde en Oscar for Bedste Internationale Film. Det er en fremragende film, der byder på Mads Mikkelsens bedste præstation til dato. Jeg tror, vi vil få den at se på mange internationale filmanmelderes lister over de bedste film i 2020, inklusiv min egen,” sagde Screen-redaktør Wendy Mitchell blandt andet til Kulturmonitor. 

Det danske Oscar-bud blev tidligere på året udvalgt til filmfestivalen i Cannes, der dog ikke blev afholdt på grund af coronakrisen.

Filmen har modtaget flere internationale priser, blandt andet hovedprisen på London Film festival og den franske Art House Cinema-pris, der overrækkes af The Art House Cinema Association i samarbejde med Cannes-filmfestivalen og afgøres af publikumsstemmer.

De fire mandlige hovedrollerindehavere – Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og Mads Mikkelsen – modtog samlet prisen Sølvmuslingeskallen for bedste mandlige skuespiller ved filmfestivalen San Sebastian.

‘Druk’ fik dansk premiere 24. september, og 753.000 publikummer har ifølge DFI indløst billet indtil videre.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.