TOP

Kom så, DR – nu skal vi have en ambitiøs musikplan

Kommentar: Når euforien over den midlertidige redning af P6 Beat og P8 Jazz har lagt sig, er det tid til at fokusere på en ambitiøs helhedsplan for DRs musikformidling. 

Der er ingen tvivl om, at politikere og kulturminister Joy Mogensen (S) er blevet bombarderet af lyttere, branche, kunstnere og organisationer, der alle har villet kæmpe en fælles sag: Bevar de stærke musikfaglige kanaler, der varetager niche- og genrespecifik musik, med musikkyndige værter i programformater, der trækker nysgerrige lyttere til. Og man har delvist lyttet.

Det kan forhåbentlig blive begyndelsen til en hovedoprydning i det, der blev skræmmeeksemplet i DRs spareplan, lukning af noget elsket og særligt – men nu måske også startskuddet til en mulig reel genforhandling af et katastrofalt medieforlig. Så vidt så godt. En god begyndelse. 

Men det er evident ikke at sammenblande redning af de lukningstruede DAB kanaler (hvor P7 Mix pludselig blev helt usynlig, dømt ude) med behovet for en langsigtet strategi for musikradio i Danmark. Sagen viste, at det er nødvendigt at nyudvikle en ambitiøs helhedsplan for, hvad DR vil levere af musikkvalitetsradio til alle danskere.

Man bør være omhyggelig med at favne både niche- og populærmusik – om og med nye og kendte musiknavne, unge og erfarne/ ældre – og selvfølgelig have et fast, fokuseret og fremadrettet blik på alle de muligheder, der er for nytænkning i formater og platforme. 

Både lyttere og musikliv har ofte en tendens til gerne at ville fastholde det, vi er vant til, eksempelvis antal kanaler, genreopdeling og formater. Og samtidig kræver vi, at DR tør og VIL noget andet og mere: At DR opgiver eller minimerer musikstyringen. At DR giver mere kuratering af musikindhold tilbage til dedikerede og musikfaglige værter. 

Har public service radio en rolle i tider med streaming og algoritmer?

Spørgsmålet er og har længe været, om public service radio/ TV/ musikformidling og kuratering så overhovedet er noget, vi skal fastholde og eje sammen i en tid, hvor tendensen er, at danskerne streamer mere og mere og hvor tjenesterne og brugere, nydere af musik laver playlister, og hvor ‘ved bedst selv’-tendensen og algoritmer styrer og stortrives?

JA, JA, JA! Så meget desto vigtigere er det, at nogen har til opgave at sætte barren højt og præsenterer og ikke mindst forholder sig til det kæmpe, vilde, mangfoldige udbud, vi oplever i musikken lige nu i Danmark. Der skal selvfølgelig være nogen, der også viser vejen, som nysgerrigt skal kommentere, undersøge, interviewe, følge tendenser på livescener og opdage nye musikproduktioner. Så DR, kom i gang med den store plan. Ikke en spareplan, men en strategisk helhedsplan som viser en klar og tydelige interesse for musikken, musikkens nydere og musikkens udøvere og skabere. 

Jeg har tillid til, at vores politikere – også fremadrettet – gerne vil skabe de økonomiske rammer til ambitiøs musikpolitik. “Unik musikkultur fortsætter,” sagde Joy Mogensen, da hun offentliggjorde bevillingen til midlertidig fortsættelse af de to DAB-kanaler. Så lad os videreudvikle det unikke med en flot ny musik-helhedsplan.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Formand for Dansk Artist Forbund