TOP

Knud Romer: “Tænk, hvis der en dag kom en kulturminister…”

Forfatter Knud Romer Jørgensen langer i Berlingske ud efter den kulturpolitik, der bliver ført i dag, og kalder den “fuldstændig lam”.

“Den består ikke af andet end økonomiske reformer. Den er en disposition af midler. Der er nogle skænderier om lidt mere og lidt mindre, hvem skal have, og hvem skal ikke have, men det er jo meningsløst. Der er ikke nogen aktivistisk kulturpolitiker, som har et mål, og som siger, at i de fire år, jeg er kulturminister, vil jeg sådan og sådan,” siger Knud Romer Jørgensen til Berlingske og uddyber:

“Tænk, hvis der en dag kom en kulturminister, som valgte noget, og som for eksempel sagde: Nu skal vi simpelthen have musik på dagsordenen, så i stedet for at nedlægge konservatoriet og spare på det, så skal vi tage os af konservatoriet, udvikle det, og så skal de have et ordentligt samarbejde med musikvidenskaben, vi skal dyrke musikvidenskaben, og musikvidenskaben skal igen tale og være til stede på seminarieuddannelserne, så vi får en ordentlig musikundervisning af folkeskolelærerne, og så skal vi have musik tilbage på undervisningsprogrammet på en ordentlig måde, nogle ordentlige musikpædagoger og nogle ordentlige musikskoler i stedet for at nedlægge dem. Og vi skal bygge og dyrke musikskoler, og så skal vi sige, at alle børn fra Gilleleje til Åbenrå, der kommer i folkeskole, skal tages i hånden fra 0. klasse, og så skal de føres ind i musikhistorien, de skal lære at læse noder, ligesom de læser bogstaver, de skal lære at spille et instrument, ligesom de lærer at cykle, og ligesom de skal lære at lave gruppearbejde, skal de lære at synge i kor.”

Knud Romer Jørgensen beskriver både kulturministeren og kulturlederne som kuratorer, og han argumenterer for, at dagsordenen generelt er styret af økonomisk rationalitet.

“Jeg synes, at man skal holde den økonomiske rationalitet der, hvor den hører til: I produktionen! Og lad os så få en anden ideologisk diskussion, hvor ting er mål i sig selv! Når man i dag diskuterer musik, så er det hele tiden noget med, at det er godt for børnene at lære at synge, for så lærer de at samarbejde og koncentrere sig. Der skal hele tiden være nogle gevinster. Men nej, musikken er et mål i sig selv! Men hvis man siger til folk, at noget er et mål i sig selv, så bliver de næsten sådan, jamen, det kan da ikke være rigtigt, det skal da kunne bruges til noget,” lyder det blandt andet fra Knud Romer Jørgensen i Berlingske.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.