TOP

Kasper Holten: Kulturlivet skal lægge offerrollen fra sig – og vi skal stoppe med at tale om kulturstøtte

“Er det ikke på tide, at vi holder op med at tale om kulturstøtte, når vi jo i øvrigt ikke taler om vejstøtte, hospitalsstøtte eller skolestøtte?”

Sådan spørger teaterchef Kasper Holten fra Det Kongelige Teater i et debatindlæg i Politiken, hvor han konstaterer, at kulturpolitik næppe kommer til at fylde ret meget i valgkampen, selvom kultur burde være en politisk vindersag.

“En investering i et stærkt kulturliv er en investering i et velfærdssamfund, der ikke kun gør mennesker sunde og i stand til at arbejde. En investering i det gode liv med oplevelser, der kan give tilværelsen perspektiv, udfordre og underholde os, og som får os til at reflektere, grine og græde. En investering i fremtiden,” skriver Kasper Holten, som også reflekterer over kulturlivets eget ansvar i forhold til den kulturpolitiske debat.

“Måske bærer vi selv et ansvar i kulturlivet for den manglende entusiasme for kulturpolitik. Vi er nemlig heller ikke selv særlig glade for at tale om det. Det virker næsten, som om vi grundlæggende er bange for, at hvis vi taler for meget om kultur, så viser det sig måske bare, at danskerne i virkeligheden ikke vil os – at de hellere kun vil have nye hofter! Derfor har kulturdebatten været påfaldende defensiv. Vi dukker os ofte og hytter hver vores, slås gerne internt med hinanden om de begrænsede ressourcer. Og drister en politiker sig til at have meninger om kunst og kultur, skynder vi os at råbe, at det skal de ikke sige noget om,” lyder det fra teaterchefen i Politiken, hvor han opfordrer til, at kulturlivet træder ud af offerrollen, aktivt tager ansvar for at udvikle og åbne sig og “ikke sidder fast i stivnede drømme om, at alting var bedre i gamle dage.”

Kasper Holten har også en konkret opfordring til politikerne i kølvandet på, at alt tyder på, at omprioriteringsbidraget vil være fortid på kulturområdet fra 2020:

“Og så vil jeg tillade mig at foreslå, at de penge, som allerede er fjernet fra kulturområdet gennem omprioriteringsbidraget, tilbageføres som en fast årlig pulje, der skal sikre, at ingen børn vokser op i Danmark uden adgang til aktivt at opleve og arbejde med kunst. Lad alle aktører i dansk kulturliv samarbejde om at søge fra sådan en pulje, så de bedste ideer – om de så kommer fra græsrødder, kommuner eller nationalscener – kan fremmes til gavn for alle.”

Kasper Holten og en række andre aktører fra kulturområdet sætter tirsdag d. 14. maj kl. 16.30 kulturpolitik på dagsorden, når Det Kongelige Teater i samarbejde med Kulturmonitor afholder det gratis debatarrangementet ‘Kunsten og kulturens værdi!‘.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.