TOP

Karl Ove Knausgård bliver den syvende og første nordiske modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen

En bronzeskulptur, et diplom, en halv million kroner og så naturligvis æren. Det modtager den norske forfatter Karl Ove Knausgård, når han ved en ceremoni i Odense den 25. oktober næste år modtager den  prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturprisen.

Knausgård bliver den syvende og første nordiske modtager af prisen, der tidligere er gået til forfatterne Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie, Haruki Murakami og senest Dame A.S. Byatt.

”Karl Ove Knausgård tildeles H.C. Andersen Litteraturprisen 2020 for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede, og for i lighed med H.C. Andersen at placere Skandinavien på det litterære verdenskort,” lyder det i priskomitéens motivation.

Bedst kendt er Knausgård for sit kolossale hovedværk Min Kamp, der udkom i seks bind i årene 2009-2011. Romanføljetonen blev solgt i mere end en halv million eksemplarer i hjemlandet og er siden blevet udgivet i resten af Norden og det meste af den vestlige verden, hvilket har gjort ham til en litterær rockstjerne – ikke bare i Norden men i høj grad også i USA og England.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk