TOP

Kan Joy og DR garantere, at der ikke bare spilles mere af det samme?

Kommentar: Vi er Keminova Cowboys, et dansk musikerkollektiv bestående af fem etablerede bands, der i disse dage sender vores andet album med titlen ’Cirkus Danmark’ på gaden og ud til landets radiostationer. Vi er derfor utrolig glade for, at kulturminister Joy Mogensen (S) har taget initiativ til, at de danske radiostationer – med DR i spidsen – i de næste uger skal spille 80 procent dansk musik i æteren.

Vi er 20 musikere i Keminova Cowboys. Et miks af professionelle fuldtids- og deltidsmusikere, der lever af at skrive, spille, optræde og sælge vores egen musik. Vi er på mange måder et klassisk udpluk af den danske musikbranche, vel at mærke den del af branchen, som udgør det store fundament, som stjernerne er bygget på.

Branchen består nemlig af sådan nogle som os, som går på arbejde, laver musik, går hjem igen, laver aftensmad, er sammen med vores børn, ordner vasketøjet, slår græsset og kysser med kæresten. Der er ikke meget stjernestatus over livet som musiker for langt de fleste musikere i Danmark, men vi elsker det, og ingen af os vil bytte vores arbejdsliv ud med andet.

Inden Danmark lukkede ned, havde vi spillejobs i kalenderen, og vi var i fuld gang med at underskrive kontrakter med spillesteder rundt i Danmark for resten af året. Koncerter er nemlig den måde, vi almindelige musikere tjener de fleste af vores penge.

Ikke sikre på at tiltag vil gavne bredt

Det er begrænset, hvad vi tjener på de store streamingtjenester som Spotify, iTunes og Youtube, alene af den grund, at vi synger på dansk og derfor ikke appellerer til et globalt publikum. Så spillejobs er vores vigtigste eksistensgrundlag både økonomisk og i forhold til at møde vores publikum og få respons på vores musik.

Alle ved, at vi nu kigger ind i en tid, hvor ingen kan sige, hvornår vi igen kan komme ud at spille og tjene penge til de faste udgifter. Derfor ser vi med stor optimisme på Joy Mogensens udspil om, at de danske radiostationer skal spille langt mere dansk musik i radioen, så vi på den måde kan få indtægter fra Koda-afgifterne, som blandt andet udbetales, når vi får spillet et nummer i radioen.

Selvom vi er jubeloptimister, så er vi også nogle af Danmarks sidste aktive protestsangere, og derfor er vi ikke 100 procent overbeviste om, at Joy Mogensen med sit forslag har helt styr på, hvem der vil få gavn af de mange penge, som hun vil sætte i spil til de danske musikere.

Vi kan være bekymret for, at DR højst sandsynlig bare vil spille mere fra samme skuffe. Altså den skuffe med musik som allerede er playlistet, hvor de så bare skruer endnu mere op for hyppigheden af afspilninger af de samme få kunstnere. Hvad sker der, når krisen er slut? Og hvorfor skal der en krise til, før dette tages alvorligt, og der lyttes til den danske musikbranche?

Derfor vil vi gerne spørge Joy Mogensen, og DR’s strategiske musikchef Lars Trillingsgaard om, hvordan de vil sikre, at de danske lyttere i morgen og i fremtiden får et mere varieret udbud af dansk musik i deres radio? Og dermed få fordelt Koda-pengene ud til den brede del af den danske musikbranche, hvor vi er tusindvis af danske fuldtids- og deltidsmusikere, som lige nu forsøger at få hverdagen til at hænge sammen. 

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Keminova Cowboys er et musikkollektiv, der består af musikere og komponister fra musikgrupperne Sonja Hald, Telestjernen, Michelle Birkballe, Hverdagens Helte og Ulvetimen. Debatindlægget er skrevet af Rasmus Johansen (Telestjernen), Kristian Kjærulff Ravn (Ulvetimen), Torsten Stistrup Cubel (Hverdagens Helte), Simon Bekker (Sonja Hald) og Michelle Birkballe.