TOP

Kære politikere: I glemte noget!

Debatindlæg: Den store sommerpakke fra de fleste af partierne i Folketinget tilgodeser dele af det hårdt ramte danske kulturliv. Med tilskud bliver det nu muligt at købe billetter til halv pris til museer, teatre, spillesteder og orkestre med siddende tilskuere, og det samme gælder for billetter til cirkus, revyer og Folkeuniversitetet.

Det er fint. Kulturlivet har brug for hver en håndsrækning i disse måneder, for mange af de etablerede institutioner står groggy tilbage efter corona-karantænen og den kun delvise genåbning lige nu.

Men kære politikere: I glemte noget.

Fuldstændig på linje med revyer, teatre og spillesteder med siddende tilskuere, så har også de danske biografer brug for en hjælpende hånd. Den danske filmbranche har brug for hjælp lige nu.

Oversete som kulturformidlere

Det er de danske biografer, der også i de tyndere befolkede dele af Danmark sikrer, at borgerne kan se de nyeste danske spillefilm.

Det er de danske biografer, der lægger lærreder til de danske filmproduktioner, der viser nye talenter frem – talenter, der nogle år og film senere måske får det store gennembrud også internationalt.

Men det er også de danske biografer, der lige nu er helt i knæ og hårdt ramt på økonomien. Aldrig har de danske biografer oplevet så stor en krise som den nuværende.

Biograferne er fortsat underlagt restriktioner omkring antallet af gæster i fællesområderne. Det giver store begrænsninger for branchen – og med den ny sommerpakke gives udbyderne af andre ”siddende kulturoplevelser” en direkte økonomisk fordel, som giver en skæv konkurrence for biograferne.

Derfor er det uforståeligt, at man fra Kulturministeriets og Erhvervsministeriets side helt har overset biografernes rolle som kulturformidlere. Vi håber, at der er tale om en forglemmelse, og vi håber, at politikerne vil genbesøge aftalen og rette op på dette.

Filminstituttet skal have en ekstra bevilling

Det kan man nemlig gøre ret nemt og enkelt. Vores forslag er, at man sikrer Det Danske Filminstitut en ekstra bevilling, så man herfra kan sørge for, at biografbilletter solgt til danske film mødes med 50 procents rabat i de kommende måneder.

Situationen er nemlig den, at de internationale filmtitler i disse uger ”holdes tilbage” på grund af den internationale situation – de danske filmdistributører har derfor lagt et primært dansk program med meget højt kulturelt ambitionsniveau.

Der er således mange spændende danske film på bedding i de kommende uger. Men hvis teatre, spillesteder og revyer kan sælge billetter til halv pris, vil det give en helt unfair konkurrence i en situation, hvor der i forvejen er en række begrænsninger og restriktioner.

Ved at justere sommerpakken stiller man fra politisk side biograferne og filmdistributørerne ens med de andre kulturtilbud, som får økonomisk assistance af Folketinget. Hvis man ikke retter op på forglemmelsen, så vil man derimod stille begge parter væsentlig dårligere i den konkurrence, der også er – og skal være – grundlæggende vilkår i kulturbranchen.

Risikoen kan i sidste ende være, at nogle danske biografer må dreje nøglen om. Konsekvensen er lige nu, at vi beder filmdistributørerne tage en stor chance – og så har man med sommerpakken udsat dem for unfair konkurrence.

Vi opfordrer derfor Folketinget og politikerne til at lave et genbesøg af sommerpakken og justere den, så den ikke ødelægger mere, end den gavner.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Lars Werge er direktør for Danske Biografer. Frederik Malling Juul er distributionsdirektør hos SF Studios og bestyrelsesmedlem hos FAFID (Foreningen af Filmudlejere i Danmark).