TOP

Kære kommende kulturminister: “Der er to steder, hvor der er brug for flere midler”

Kommentar: Send flere penge! Sådan vil mange sikkert forvente, at kulturen altid henvender sig til en ny kulturminister. Og det budskab behøver man i princippet kun et postkort til – ikke et langt åbent brev. Så når jeg alligevel skriver et åbent brev, er det fordi, at det faktisk ikke er min dagsorden.

Det, vi ønsker os, er mest af alt en kommende kulturminister, som holder af bogen. Som holder af at læse. Som har et ægte kærlighedsforhold til litteraturen. Du behøver ikke at være til den fine litteratur. Det behøver heller ikke være papirbogen, selv om jeg personligt elsker papir. Det kan lige så godt være den digitale bog eller lydbogen.

Vi ønsker os en kulturminister, som selv har en appetit på at læse, og som synes, det er vigtigt at være med til at øge interessen for at læse. En kulturminister, der er bevidst om, at bogen har – og altid har haft – en kolossal rolle i udviklingen af dansk kultur og identitet. For uddannelse og dannelse.

To partier interesserer sig for bogen
Her op til valget må vi konstatere, at kulturpolitik ikke har fyldt noget som helst i den massive overbudspolitik, som partierne har smidt på bordet. Men vi har da noteret os, at der samtidig er udkommet tre bøger under valgkampen af hhv. Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Samuelsen (LA). Det er der en grund til: Hvis man skal ud med et budskab, som ikke blot er en hurtig glemt overskrift, så er bogen stadig et langt stærkere medie end aviser, radio, tv, Twitter eller Facebook.

Lindhardt og Ringhofs forsøg på at komme til at tale med de forskellige partiers kulturordførere de sidste par år har ikke ligefrem resulteret i, at kalenderen er sodet til. Det har været en nedslående oplevelse. Faktisk er det kun Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som har haft lyst til at mødes. Det er åbenbart de eneste partier, som interesserer sig for bogen.

Tilbage til det med pengene. Der er to steder, hvor der er brug for flere midler:

Det er vigtigt, at der støttes markant op om folkebibliotekernes klassiske rolle som formidlere af litteratur, og at man sikrer, at alle har en bred og nem adgang til bøger. Det er et vigtigt særkende for det danske samfund.

Samtidig må man i langt højere grad støtte eksporten af danske forfatterskaber ud i verden. Vi har så utroligt mange dygtige forfattere, som fortjener et internationalt publikum – og som kan være med til at positionere Danmark og dansk kultur internationalt.

Så kære kommende kulturminister: Det går faktisk ret godt – men send os gerne lidt mere opmærksomhed.

I anledning af folketingsvalget har Kulturmonitor bedt en række markante repræsentanter fra kulturbranchen skrive et åbent brev til den kommende kulturminister. Læs med her:

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Administrerende direktør for Lindhardt og Ringhof og formand for interesseorganisationen Danske Forlags bestyrelse.