TOP

Kære kommende kulturminister: ”Bliv kulturens minister på kulturens vegne”

Kommentar: Mine bedste velkomstord til Danmarks kommende kulturminister er: Vær imødekommende, sød, positiv og konstruktiv.

Tag kulturen alvorligt og bliv hele kulturens minister – i stedet for at blive kulturens ”alt-muligt-andet-minister”. At tage kulturen alvorligt handler ikke udelukkende om økonomi. Det handler i høj grad også om at forstå kulturens funktion og rolle i samfundet.

Eksempelvis er det utroligt, hvordan et musikstykke kan forlene, forløse og udtrykke nogle helt centrale ting i en given situation. For få måneder siden var jeg til Troels Kløvedals begravelse. Da jeg sejlede med ham for mange år siden, bedyrede han, at han ikke kunne lide klassisk musik. Alligevel blev der spillet stykker af Mozart til hans begravelse. Den klassiske musik var langsomt gledet ind hos Troels Kløvedal. Han havde fundet nogle ting, han holdt af. Og sådan betyder musikken generelt meget for folk. Man søger den musikalske fordybelse, når man har brug for den.

Fagfolk skal udvælge kunsten
Desværre er der en tendens til, at politikerne i højere grad end tidligere blander sig i kunstens indhold. Det er mit ønske, at de holder op med at blande sig i udvælgelsen af den kunst, der støttes. Hvis der er tale om billedkunst, så skal billedkunstnere og fagfolk være aktive i udvælgelsen. Og ditto med hensyn til musik, teater og andre kunstarter. Udvælgelsen skal være fagligt begrundet, så den foregår på kunstens præmisser. Ellers mister vi bredden i kulturudbuddet og øjet for talenter, fornyelse, udvikling og kvalitet. Tilsvarende er det vigtigt at fastholde armslængdeprincippet i forhold til kunstpolitikken.

Musikken er en helhed
I forhold til min egen kunstart, musikken, så er det vigtigt at understrege, at den ikke bare består af nogle segmenter og søjler. Musik er en helhed, og hvis man lader et musikliv udvikle sig og blomstre på en fri præmis, så er chancen for, at man får et frit, uhildet og bredt musikliv langt større, end hvis politikerne selektivt siger, at de hele tiden vil have en ”hjort ved en skovsø”, for at bruge en metafor. Overført til musik ville det svare til, at vi hele tiden kun fik det samme simple stykke musik. Det ville være kedeligt. Min påstand er, at det er godt at have et musikliv, som har mange dele og mange sider.

I anledning af folketingsvalget har Kulturmonitor bedt en række markante repræsentanter fra kulturbranchen skrive et åbent brev til den kommende kulturminister. Læs med her:

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.


Formand for Dansk Musiker Forbund