TOP

Joy Mogensen: Svenske erfaringer indikerer, at en momssænkning på e-bøger ikke vil få flere til at læse

En differentieret moms på blandt andet e-bøger er ikke noget, der ligger øverst i bunken på kulturminister Joy Mogensens skrivebord. I et interview med Bogmarkedet, siger hun, at udenlandske erfaringer indikerer, at det ikke løser den store udfordring der ligger i at få flere til at læse.

“Hvis vi kigger til vores naboland, Sverige, hvor de for år tilbage nedsatte momsen på bøger og kultur generelt til 6 %, så indikerer erfaringerne her, at en sænkning af momsen på bøger ikke vil have nogen betydning for det, der er den egentligt kulturpolitiske udfordring, nemlig at få flere til at læse,” siger Joy Mogensen og fortsætter:

“Det, der betyder noget for mig som kulturminister, er de ting, der kan løse de egentlige udfordringer for litteraturen, som I mine øjne er, at færre læser, og at færre læser godt nok.

Baggrunden er et EU-direktiv, der sidste år gav EU-landene ret til at reducere momsen på blandt andet e-bøger. En mulighed som også den forrige kulturminister, Mette Bock (LA), afviste at gøre brug af.

Joy Mogensen afviser dog ikke muligheden, men mener ikke, det udelukkende er hendes bord.

”Når det kommer til moms, så er det jo primært et anliggende, der håndteres i Skatteministeriet,” siger hun, men understreger samtidig, at den generelle udvikling omkring danskernes læsevaner er bekymrende.   

“Vi har brug for at understøtte lysten til at læse endnu mere – især blandt børn og unge. I september afholdt Danmarks Biblioteksforening en høring om en national læsestrategi. Her gjorde det især indtryk på mig, at alle omkring litteraturen i mange år har nedprioriteret læselysten frem for de mange tiltag fokuseret på læring.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test