TOP

Joy Mogensen går i rette med Brian Mikkelsens kritik og fastslår Kulturministeriets vigtighed

“Vi bør tale kulturpolitikken op og få overbevist de enkelte politiske partier om, at kulturpolitikken er vigtigere end nogensinde før.” 

Sådan lød et af flere centrale budskaber fra tre danske brancheorganisationsformænd – museernes Flemming Just, bibliotekernes Michel Steen-Hansen og teatrenes Louise Stenstrup – som Kulturmonitor i sidste uge talte med i kølvandet på Brian Mikkelsens kulturpolitiske indspark i Berlingske. 

Den tidligere konservative kulturministers budskab om, at kulturpolitikken er død, og at “ingen går op i, hvad for et fællesskab, kulturen kan skabe”, afføder nu også respons fra kulturminister Joy Mogensen (S), som Berlingske har talt med. 

I et interview, der tager afsæt i Brian Mikkelsens kritik af kulturlivets forfatning, påpeger Joy Mogensen, at der er “mange, der prioriterer kulturen” og uddyber:

“Nogle gange, når jeg hører, at folk siger, at politikerne nu også må komme med nogle løsninger, tænker jeg, at det er rigtigt på mange områder. Men på kulturområdet skal man tænke over, hvordan man gør det. Der er armslængdeprincippet. Det er os som politikere, der skal stille spørgsmålene, men det er kunstnerne og befolkningen, der skal komme med svarene.”

Kulturministerium eller ej?

En kontroversiel pointe, som Brian Mikkelsens synspunkter i sidste uge gav nyt liv, og som også sætter sit præg på det dagsaktuelle Joy Mogensen-interview, kommer fra Enigma-museumsdirektør Jane Sandberg.

I en Berlingske-kronik fra 2018 pointerede Jane Sandberg, at man bør nedlægge Kulturministeriet og fordele dets områder under andre ministerier. Det budskab står museumsdirektøren stadig ved. 

“Man burde gøre det (nedlægge Kulturministeriet, red.) som et led i en samlet indsats, hvor et værdigrundlag er det fundamentale indgreb. Hvis man vil kulturen og abonnerer på synspunktet om, at kulturen er sammenhængskraften i et samfund, så synes jeg, at det synspunkt hører til som grundlag for alt det andet,” sagde Jane Sandberg i sidste uge til Kulturmonitor.

Ifølge Joy Mogensen er der dog ingen grund til at opsplitte og hasardere det, hun betegner som ministeriets “særegenart”

“Jeg lærte som borgmester, at hvis kulturen skal give mening for de andre områder, skal den opretholde sin særegenart. Jeg er meget enig i, at kulturen kan meget på de andre områder, men hvis kulturen bliver spændt for andre vogne, mister den sin sprælske, tværgående, verdenssynsudfordrende særegenart. For at kulturen skal kunne spille sammen med andre områder, skal begge områder stå stærkt,” siger ministeren til Berlingske.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk