TOP

Joy Mogensen bliver Danmarks nye kulturminister: Har et særligt forhold til klassisk musik

Det bliver Roskildes borgmester, Joy Mogensen, der bliver Danmarks nye kulturminister. Det fremgår af den liste, som den nye regering netop har offentliggjort.

Joy Mogensen afløste 5. maj 2011 Poul Lindor Nielsen (S) som borgmester i Roskilde. Joy Mogensen er 38 år.

Senere i dag kl. 14.30 får hun overdraget ministeriet af Mette Bock (LA), og foran den nye minister ligger så en lang række af presserende opgaver at tage fat på.

Ud over en ny forhandling af det medieforlig, der sidste år pålagde DR en besparelse på 770 millioner kroner, ligger der også en afvikling af det omdiskuterede omprioriteringsbidrag og en ny museumsreform og venter lige om hjørnet.

Den nye kulturminister har en omfattende erfaring på det kulturpolitiske område. Hun er blandt andet bestyrelsesformand for sammenslutningen af museer i Roskilde, Romu, formand for Vikingeskibsmuseet og har været formand for Musikbyudvalget i Roskilde.

Joy Mogensen har tidligere til den venstreorienterede netavis Piopio sagt, at hun har et helt særligt forhold til klassisk musik. Hun har spillet klaver, siden hun var syv år gammel og bruger musikken i sin hverdag til at understøtte forskellige sindsstemninger.

“Jeg sætter mig til klaveret 3-4 gange om ugen og spiller, så længe jeg kan af hensyn til andre aftaler, naboer, og hvor smidige mine fingre er den dag. Enkelte halvår har det endvidere lykkedes mig at vriste lidt tid ud af borgmesterkalenderen til at gå til klaver hos AOF og dermed fået mulighed for at blive lidt bedre. Efterhånden har borgerne i Roskilde kommune opdaget, at jeg spiller klaver, så jeg har også spillet til sangarrangementer rundt omkring i kommunen. Det giver en anden og mere uformel snak bagefter med borgerne, og da jeg godt kan lide at spille danske sange også, og folk godt kan lidt at synge, så er det min oplevelse, at det er til gensidig glæde,” har Joy Mogensen sagt til Piopio, hvor hun giver udtryk for, at vores fælles samfundssyn i skræmmende grad reducerer mennesker til maskiner, der kun har værdi, hvis de er produktive og effektive:

“I kulturen har vi alle værdi, fordi vi er. Der er uendelig mange, som kan spille klaver meget bedre end mig, men det faktum, at jeg kan spille klaver, har altid gjort mig gladere og stærkere, det har bragt mig tættere på andre mennesker, og det har givet mig fornøjelsen af også nogle gange at kunne glæde andre. Det kan du ikke sætte en pris på, fordi det kan ikke overvurderes. Samme oplevelser hører jeg, når folk fortæller om deres tid i fodboldklubben, spejdertroppen eller lignende.”

Kulturpolitiske visioner

Ifølge Socialdemokratiets hjemmeside er regeringspartiets kulturpolitiske visioner blandt andet stærke public-service-medier og det frivillige foreningsliv:

“Kultur er en kilde til fornyelse og inspiration, men det er også det kit, der binder os sammen som nation, og det er ofte igennem kulturelle oplevelser, kunst, idræt og i foreningslivet, vi som danskere finder fællesskab,” lyder det blandt andet.

Joy Mogensen, der er konsulent og bachelor i Kultur- og Sprogmødestudier fra Roskilde Universitet, blev valgt ind i byrådet i Roskilde i 2005, hvor hun blev viceborgmester og senere gruppeformand, formand for Forebyggelses- og Socialudvalget og medlem af Økonomiudvalget.

Hun er formand for KL’s socialudvalg og valgt ind i perioden 2018-2022 til at rådgive KL’s bestyrelse inden for bl.a. socialpolitik, herunder sociale spørgsmål for børn og unge, ældrepolitik og sundhedspolitik.

Hun blev offentlig kendt i forbindelse med sagen om et anonymt donorbarn. Hun er i øjeblikket gravid.

Ligesom sin forgænger Mette Bock (LA) bliver Joy Mogensen både minister for kultur- og kirkeområdet.

Denne artikel er blevet løbende opdateret.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk