TOP

Johannes Riis kritiserer DR-program: “Det er en udflugt fra hovedforpligtelsen”

Mens DRs sparekniv snart gør det af med kulturprogrammer som ‘Vild med bøger, ‘Filmselskabet’ og ‘Danmarks bedste portrætmaler’, giver den samtidig plads til nye. Et af dem er programserien ‘Helt lyrisk’, som over seks afsnit lader 12 danske musikere sætte musik til ikonisk dansk lyrik.

Mens tredje afsnit af ‘Helt lyrisk’ premierer på hovedkanalen i aften, har de to første afsnit fået en hård medfart i de danske medier.

Til Kulturmonitor beskrev Jeppe Krogsgaard Christensen programmet som “et udtryk for alt, hvad der er galt med DRs kulturformidling” og skrev blandt andet:

“Med ‘Helt lyrisk’ viser DR nok desværre også, hvilken vej de har tænkt sig at gå i fremtiden, hvor kulturen bliver endnu mere trængt på sendefladen. Mere i bredden og dét på en måde, der hverken appellerer til mainstreamen eller til kendere. Flere programmer der vil tale til alle, men ikke taler til nogen.”

“En underligt søgt omvej”

Den kritik slutter den tidligere litterære Gyldendal-direktør Johannes Riis sig nu til. 

“Det er udtryk for en mangel på tillid til, at litteraturen kan stå på egne ben, uden krykker, og et udtryk for, at den for eksempel skal pakkes ind i musik for at kunne gøre sig gældende. Der er andre veje til at formidle litteratur, og jeg synes, det her er en underlig søgt omvej at gå, især når den mere traditionelle litteraturformidling er så nødtørftig,” siger Johannes Riis til Berlingske

Mens teenageidolerne Bro og Hjalmer har fundet vej til ‘Helt lyrisk’, tæller de øvrige 10 deltagende musikere også veteraner som Poul Krebs og Caroline Henderson. Ifølge Johannes Riis kan musikerstabens spændvidde dog ikke redde konceptet, som han til Berlingske kalder “en fejlvridning”.

“Jeg tror for det første ikke, at der er særlig mange, der kommer til at se ‘Helt lyrisk’. For det andet kan jeg ikke se pointen med det. Jeg synes, det er en fejlvridning og en udflugt fra hovedforpligtelsen. DR skulle hellere finde nogle engagerede sjæle, som virkelig har et forhold til litteratur og ved noget om den og kan formidle den på en måde, der er vedkommende og spændende. Det er for mig at se helt tydeligt, at man i modsætning til kollegerne i vores nabolande ikke i nævneværdig grad regner litteratur for omfattet af public service-forpligtelserne,” siger Johannes Riis.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk