TOP

Jørgen Leth: Fem minutter i tolv for Filmskolen

Kommentar: Filmskolen handler om at lave film, at lære filmens værktøjer at kende med egne hænder og øjne, at lave film fra dag 1. Gerne superenkle, ja endda primitive film. Scener i et rum. Billedet der bevæger sig. Lyde ude fra gaden og skoven. Mennesker der går med sikre eller usikre skridt. Fra et sted til et andet. Enkle ting der flyttes. En kvinde ind i et rum. En mand ind i et rum. 

Ud fra denne enkle opskrift fandt vi i starten på at lave penneprøver på film. Det blev nøglen til en måde at gå frem på. Det var en måde at lave motion pictures på. 

Det har Den Danske Filmskole altid kunnet. Det er derfor, at Den Danske Filmskole har udruget så mange talenter, det ene hold efter det andet som har været rygraden i dansk film, og som har skabt så stor opmærksomhed rundt om i verden, berømmet for sin kreative energi, sin opfindsomhed, sin lyst og evne til at fortælle. 

Rektors fejlslagne beslutninger

Filmskolen er en kunstskole. Den handler IKKE om at stå foran en tavle og snakke semantiske øvelser. Den handler ikke om tavler og kridt, og om at eksamensbeviser bare kan byttes ud med tilsvarende fra andre lande. Kunst kan ikke måles. Kunst skal ikke måles. Kunst er.

At lave film er ikke et universitetsfag. Det er en lystdrevet profession. 

Dem der forsøger at gøre det lystbetonede ulovligt og fy, har misforstået hvad vi har brug for. Vi har brug for mere lyst. Mere kunst. Og færre skalaer.

Det er stærkt beskæmmende at se den nuværende ledelse forsøge at tage livet af skolens sjæl, nu senest med bortvisningen af Arne Bro, der er et af de sidste beviser på, at den netop har haft en sjæl og et hjerte.

Det er beskæmmende, fordi jeg ikke kan genkende Vinca Wiedemann i de fejlslagne beslutninger, hun har foretaget som ny rektor. Det virker på mig, som om forvandlingen af Filmskolen til en akademisk størrelse er en faustisk handel, hun har indgået, da hun accepterede jobbet. Og deri begik Vinca en fejl, som hun bør omgøre i filmens navn.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Forfatter, filmskaber og kommentator.