TOP

Jazzhus Montmartre fyrer de ansatte og opsiger lejemål: “Vi kan ikke forsvare at fortsætte driften”

En nærtstående trussel om konkurs har fået Jazzhus Montmartres bestyrelse til at tage en række drastiske skridt.

På et ekstraordinært bestyrelsesmøde mandag blev det besluttet at indstille al koncertaktivitet, fyre de to fastansatte medarbejdere i skikkelse af direktøren og musikchefen, sende alle timelønnede medarbejdere hjem og opsige lejemålet – alt sammen med henblik på at afvikle jazzklubben. 

“Det er en sørgelig situation for dansk kulturhistorie, for København og for hundredevis af kunstnere, som mister en vigtig scene. Montmartre har lagt lokaler til tusindvis af legendariske koncerter siden åbningen i 1959 og har medvirket til at uddanne flere generationer af musikere fra sin scene. Men vi kan ikke forsvare at fortsætte driften med mindre nogen i 11. time kommer os til undsætning. Min telefon er åben. Men i forhold til vores ansvar i den givne situation, er vi nødt til nu at tage skridt til at lukke huset ned på forsvarlig vis,” udtaler Jazzhus Montmartres bestyrelsesformand, Michael Christiansen, i en pressemeddelelse. 

På grund af corona-restriktionerne har Jazzhus Montmartre aktuelt kun kunne holde koncerter for 35 mennesker, mens der normalt er 85 pladser i jazzklubben – og økonomien, der også var udfordret før coronakrisen, hænger ganske enkelt ikke sammen. 

“Der er tale om en regulær lukning, hvis der ikke kommer nogen og redder os her i sidste øjeblik,” siger Montmartres nu opsagte direktør, Jonas Dyrved, til Kulturmonitor og tilføjer: 

“Vi stopper koncertaktiviteten nu, fordi den giver underskud. Hvis vi fortsatte med koncerter, ville vi ende i en decideret konkurs – og hvis vi skal lukke, så vil vi helst afslutte på en nogenlunde ordentlig og fornuftig måde.”

Mangler en million kroner

Det kræver tilskud eller anden ekstern finansiering på cirka 2,4 millioner kroner om året at få Montmartre, der er en nonprofit-institution, til at løbe rundt.

Spillestedet er indstillet af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg til driftsstøtte på en million kroner i 2021. Den endelige beslutning om tildeling af støtten bliver taget sidst i september. Derudover plejer Montmartre at modtage omkring 400.000 kroner i honorarstøtte om året. 

“Så vi står sandsynligvis og mangler en million kroner i årligt tilskud. Kan politikerne, fonde, sponsorer eller andre gøre noget? Eller kunne vi få nogle investorer? Jeg ved det ikke, men vi holder telefonen åben og er klar til dialog, hvis nogen er interesserede i at være med til at videreføre Montmartre. Og hvis der skal komme en løsning, skal den komme meget hurtigt. Vi har jo opsagt lejemålet. Montmartre-navnet vil kunne leve videre andre steder, men det ville være et stort tab at miste det her rum, hvor historien hænger i væggene,” siger Jonas Dyrved.  

Blev ikke regionalt spillested

Jazzhus Montmartre fik tidligere på året afslag på en ansøgning om at blive regionalt spillested med udsigt til betydelig støtte fra både stat og kommune, hvilket kunne have reddet Montmartres økonomi.

“Det kom noget bag på os, at Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik valgte at tilsidesætte den faglige indstilling fra Københavns Kommune og dermed trak tæppet væk under Montmartres langsigtede fremtid. Kommunen ønskede at sikre en vigtig blanding af kulturarv og fornyelse inden for jazzen og pegede derfor på Montmartre. Vi håber, at staten og kommunen i sidste øjeblik finder en redning på målstregen, men klokken er fem minutter i tolv, og vi har sagt både lejemål og personale op med de gældende varsler,” lyder det fra Michael Christiansen.

Afslaget på ansøgningen om at blive regionalt spillested vakte debat.

“Det er et kæmpe tab for København og hele Sjælland, at Jazzhus Montmartre ikke bliver et regionalt spillested. Siden Jazzhouse lukkede (i 2017, red.), så har hovedstaden manglet en tung bastion for jazzmusik. Det her var en oplagt chance,” sagde formanden Dansk Jazzmusiker Forening, Anders Mogensen til Kulturmonitor.

Statens Kunstfonds bestyrelsesleder, Michael Bojesen, var efterfølgende ude og forsvare fondens prioriteringer

“I forhold til Jazzhus Montmartre kan man sige, at de gør det virkelig godt, men at der skal mere til for at blive et regionalt spillested. Som spillested skal man være mere national i sin dækning, og man skal brede genren mere ud. Desuden skal et regionalt spillested gerne have et øget fokus på vækstlaget og selve det at understøtte den musikalske udviklingen i hele landet. Og hvor meget jeg end holder af Montmartre, så er det heller ikke der, de lægger de fleste af deres kræfter,” sagde Michael Bojesen blandt andet til Kulturmonitor i den forbindelse. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.