TOP

Island ønsker gamle håndskrifter udleveret fra den danske stat

Den islandske regering har sendt en anmodning til den danske stat om at få udleveret en række gamle håndskrifter fra Den Arnamagnæanske Samling på Københavns Universitet, skriver Kristeligt Dagblad.

Samlingen opbevarer i dag omkring 1400 gamle håndskrifter om Norden i vikingetiden og middelalderen. De betegnes som uvurderlige og er på Unescos liste over umistelig verdensarv. Tilbage i 1965 fik Island udleveret 1600 af de i alt 3000 skrifter, men nu vil de gerne have flere.

Ifølge mediet The Iceland Monitor skulle et af argumenterne være ”danskernes vigende ambitioner og interesse for den islandske kulturarv”. Der i det forhold, at Københavns Universitet i år har nedlagt en lektorstilling i islandsk.

Både for og imod

Imidlertid er der flere aspekter i sagen, der går både for og mod en udlevering. I 1965 da den første udlevering fandt sted underskrev parterne en aftale, hvor man blev ”enige om at anerkende ordningen, som en fuldstændig og endelig afgørelse af alle ønskemål fra islandsk side angående overgivelse af i Danmark beroende nationale islandske mindesmærker af enhver art.”

Og i en protokol fra 1986 blev landene enige om at forpligte hinanden på, at begge lande i fremtiden skulle styrke institutternes muligheder for at drive forskning i samlingerne af norrøne håndskrifter i både København og Reykjavik.

Københavns Universitet vil fra årsskiftet have tre personer ansat til at forske i emnet. Tilbage i 2003 var det ni personer. 

”Jeg synes, situationen er ulykkelig med de her nedskæringer på det islandske område. Derfor kan jeg godt forstå Islands position. I det lys kan man forstå frygten for, at der måske ikke er den tilstrækkelige vilje til at tage sig af forskning i islandsk på Københavns Universitet,” siger lektor i norrøn filologi, Annette Lassen til avisen.

Hendes kollega Matthew James Driscoll, professor i norrøn filologi ved Københavns Universitet, har dog svært ved at forstå det islandske ønske. 

”Efter min mening er der ingen faglig grund til at afhænde håndskrifterne. De fleste manuskripter er digitaliserede og ligger på nettet frit for alle, så de islandske forskere kan nemt få adgang til dem.”

Den danske uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal mødes med den islandske minister for undervisning, forskning og kultur, Lilja Alfredsdottir, senere på måneden omkring sagen. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk