TOP

Internationale eksperter kritiserer dansk affredning af Vikingeskibsmuseet

Sidste års omdiskuterede affredning af Vikingeskibsmuseet i Roskilde bliver nu kraftigt kritiseret af europæiske eksperter. 

De mener, at byggeriet er så fremragende et eksempel på god arkitektur, at museet nu kommer på listen over de 100 mest væsentlige og repræsentative betonbygninger i Europa fra det 20. århundrede, skriver Politiken.

»Det overraskende for mig er, at Danmark, som vi alle ser som et kyndigt og meget fremsynet land, når det kommer til at tage vare på kulturarven, først freder denne bygning, men siden helt uhørt affreder den igen. Den bliver altså ikke mindre væsentlig af at blive pillet af fredningslisten i et politisk spil 20 år senere,« siger Gunny Harboe fra bevaringsorganisationen Icomos, som alene tæller 7.000 bevaringsprofessionelle blandt sine medlemmer og fungerer som ekspertorgan for FN’s verdensarvskomité.

Det er det EU-støttede forskningsprojekt Innova Concrete, som består af 29 forskningsinstitutioner, bevaringsorganisationer og virksomheder, der har valgt at sætte arkitekt Erik Christian Sørensens hovedværk fra 1969 på listen over Europas 100 væsentligste betonbyggerier. Blandt andet sammen med Le Corbusiers boenheder i Marseille og Pier Luigi Nervis Palazetto dello Sport i Rom.

Vikingeskibsmuseet blev oprindelig fredet tilbage i 1997, men har været plaget af store problemer med blandt andet fugt. Museet har opgivet at rejse finansiering til en renovering, men søgte istedet om en affredning. Det blev afvist af Slots- og Kulturstyrelsen, men meget overraskende valgte tidligere kulturminister Mette Bock (LA) at omstøde den beslutning og affredede byggeriet, der således nu kan rives ned.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk