TOP

Intelligente cocktails og en spiselig biograf – ny sanselig festival indtager København

Det bliver med en blanding af viden og kultur – krydret med sanselige elementer, når festivalen Hearts & Minds indtager København for første gang til september.

Efter fire år med festivalen i Aarhus, har Folkeuniversitetet, der står bag festivalen, besluttet at prøve kræfter med det sjællandske publikum, som kan glæde sig til en række arrangementer, der stiller skarpt på flere aspekter af generationer og fællesskabet.

“I en tid med fake news, opbrud og uklarheder har vi brug for hinanden. Vi har brug for viden – og at tale sammen. Med vidensfestivalen rykker vi hjerter og hjerner tættere sammen. Åbner op for debat og skaber rum for gode diskussioner og oplevelser sammen,” siger Johanne Greibe Andersen, der er projektleder for Hearts & Minds ved Folkeuniversitetet.

Udgangspunktet findes i årets tema ‘generationer’, hvorfor festivalen tager et nærmere kig på fænomener som ‘babyboomere’ og generation X, Y og Z med spørgsmålet om, hvad der gør os til dem, vi er. Og festivalen er noget særligt, mener Johanne Greibe Andersen.

“Hearts & Minds er unik, fordi omdrejningspunktet til alle events er vidensformidling. Prøv eller opdag noget nyt eller hør andre perspektiver på et emne, som altid har vakt din interesse. I skæve koncepter og spændende oplæg bliver forskningen relevant og nærværende – ikke ukonkret og højtragende,” siger hun.

Oplevelser på egen krop

Det er blandt andet et arrangement som ‘Spiselig biograf’ i Park Bio, hvor publikum inviteres til at opleve Thomas Vinterbergs ‘Festen’ fra 1998 på en anderledes måde. Publikum kan her læne sig tilbage i biografsædet og komme helt tæt på den intense familiefest i selskab med madformidler Katharina Thordis Raagaard, der guider dem gennem forestillingen og giver tegn til, hvornår de skal spise hvad.

Er man mere til de våde varer, er der også et arrangement for det. Men også her vil Folkeuniversitetet gøre publikum klogere, for sideløbende med cocktails vil adjunkt i nordisk sprog og litteratur Simona Zetterberg Gjerlevsen tage publikum med på en rejse gennem generationers drukdigtere til arrangementet ‘Intelligente Cocktails’ på tagterrassen Hotel SP34.

“At smage og opleve på egen krop gør kunsten nærværende og relevant. Vi kan opleve nye dimensioner af nydelse ved at kombinere det med uventede sanseoplevelser som for eksempel højtlæsning eller film-tapas,” siger Johanne Greibe Andersen, der gør slår fast, at festivalen har allieret sig med dygtige formidlere til alle de forskellige arrangementer.

Hearts & Minds, der i år er støttet af Lundbeckfonden, står på et fundament af forskningsbaseret viden. Målet er at formidle viden, der forankrer sig hos deltagerne. Det gøres bedst ved at tilføre “gode oplevelser”, der er med til at gøre det sjovt at blive klogere, mener projektlederen.

“Der er altid vidensformidling med til vores events, men samtidig sætter vi videnskaben stævne med sanselighed og udfordrer rammerne for formidling. Så det kan blive sjovt at blive klogere sammen. Det handler om gode oplevelser, og om at forstå os selv og hinanden på en ny måde.”

Den gode samtale

Det samlede program for festivalen Hearts & Minds rummer over 100 arrangementer fordelt over hele landet i 30 byer. Det er dog Aarhus og nu København, der er i hovedfokus.

Ambitionerne er høje, og håbet er, at festivalen resulterer i løsninger såvel som samhørighed.

“Vi håber på et brag af en weekend med intense oplevelser helt tæt på og højtsvævende refleksioner. Vi håber på den gode samtale – mellem gamle venner eller helt nye. Med årets tema handler alle events om dét, vi har tilfælles, dét vi kan diskutere og finde løsninger på på tværs af alder og tider. Som klima eller kunst. Men det handler også om at forstå os selv som et resultat af en historie, en natur og en igangværende udvikling,” siger Johanne Greibe Andersen.

I år foregår festivalen fra den 13. til den 15. september i København, mens det i Aarhus foregår fra den 27. til den 29. september.

Du kan få mere information om Hearts & Minds, samt finde hele programmet for festivalen her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.