TOP

Ingen fredning af de 759 millioner i Mette Bocks kulturpakke – ny finanslov kan sætte alt i spil

Valgkampen var ikke mere end et par dage gammel, før den første gave blev delt ud på kulturområdet. Det skete med Venstres udmelding om at sætte en stopper for det såkaldte omprioriteringsbidrag, der over en årrække har pålagt store dele af kulturbranchen en årlig besparelse på 2 procent. Således tegnede der sig pludselig et bredt flertal for at lette kulturen for en af de tunge byrder allerede fra 2020.

Men udmeldingen efterlader et åbent spørgsmål. Hvad skal der ske med den såkaldte “kulturpakke” som kulturminister Mette Bock (LA) fik med ind i sidste års finanslov? Pakken, som regeringen fik på plads i samarbejde med DF, var på 759 millioner kroner. Beløbet skulle over fire år styrke blandt andet teatre, museer, landsdelsorkestre og de kunstneriske uddannelsesinstitutioner rundt omkring i Danmark.

Hverken SF eller Socialdemokratiet stemte for finansloven, og meget tyder på, at man fra de to partiers side ikke automatisk er klar til at frede de mange millioner i pakken. Man vil gerne tilføre flere midler til kulturområdet, men hvordan og hvor meget der kan relateres til kulturpakken, afhænger helt af de kommende finanslovsforhandlinger, skriver Magisterbladet.

”Det er altid sådan, at man kan ændre, hvad man vil i en finanslov. I princippet er der ingen, der kan være sikre på at beholde deres bevilling. Jeg er den type politiker, der synes, at ro er godt. Så er det gode initiativer, og er de allerede i gang, vil det da være tåbeligt at fjerne det. Jeg siger bare, at alt er i spil, men med det udgangspunkt at der skal tilføres nye midler efter valget,” siger SFs kulturpolitiske ordfører Jacob Mark til bladet.

Hos Socialdemokratiet vil man ifølge Magisterbladet ikke kommentere specifikke ting på kulturområdet så længe regeringsforhandlingerne er i gang, men ifølge Jacob Mark skal man ikke umiddelbart regne med, at socialdemokraterne bare åbner for sluserne på kulturområdet.

”Det bliver da en armlægning – en hård armlægning. For S ville ikke forpligte sig til at fjerne besparelserne. De ville gerne fjerne store dele af den, men ikke det hele. Så at få tilført nye midler bliver rigtig svært, men jeg håber, det er noget, vi kan blive enige om”, siger han.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test