TOP

Ingen formåede at ramme alle 20 rigtige i Kulturmonitors krystalkugle-quiz for 2020 – men vinderen var tæt på

Med spørgsmål som ‘Laver Jim Lyngvild et samarbejde med Det Kongelige Teater?’ og ‘Overlever P6 Beat og P8 Jazz efter 2020?’ blev Kulturmonitors krystalkugle-quiz for det forgangne år nøjagtig lige så svær, som man kunne forvente.

Oven i kom så coronakrisen, hvilket i høj grad vendte op og ned på alt.

Særligt to spørgsmål voldte store problemer. Mange havde svaret ‘ja’ til spørgsmålet om, hvorvidt kulturministeren kunne finde flertal for en ny museumsreform og ‘ja’ til, at Kulturmødet på Mors nåede mere end 40.000 besøgende. 

Sidstnævnte spørgsmål om Kulturmødet var da også det, der gjorde, at vinderen af quizzen, Adam Korzen, ikke fik samtlige 20 spørgsmål rigtige. Til gengæld var han så den eneste, der opnåede 19 korrekte svar.

Med andre ord en værdig vinder af både abonnement og gavekort på 2.000 kroner som vinderen allerede har tilkendegivet skal bruges på en billet til dette års festival Copenhell.

Her en gennemgang af de 20 spørgsmål og de endelige svar: 

Spådom 1 – 5

‘Dronningen’ bliver nomineret til en Oscar. (NEJ) Det blev ikke til nogen Oscar-nominering for publikumshittet ‘Dronningen’ med Trine Dyrholm i hovedrollen. Det eneste danske islæt ved den 92. Oscaruddeling, der fandt sted i Dolby-teatret i Los Angeles i februar måned 2020, var den dansk-syriske dokumentarfilm ’The Cave’ som var nomineret i kategorien bedste dokumentarfilm. ‘The Cave’ blev dog slået af ‘American Factory’.

Kulturministeren finder flertal for en ny museumsreform. (NEJ) Selv om en ny museumsreform stod på regeringens prioritetsliste for 2020, blev den længe ventede reform ikke til noget. Reformen står nu på prioriteringslisten for 2021. 

Gnags spiller på årets Roskilde Festival. (NEJ) Det danske rockband, der 13 gange tidligere har spillet på Roskilde Festival, fik heller ikke i 2020 lov til at komme på plakaten igen. Og så blev festivalen aflyst.

Direktøren for Kunsthal Charlottenborg træder ind i KVINFOs bestyrelse. (NEJ) Direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber, satte om nogen gang i debatten om ligestilling i kunstverdenen, men nej – han fik ikke en anerkendelse i form af et sæde i KVINFOs bestyrelse.

Kritiker Katherine Diez skriver en klumme uden brug af ordet ‘sex’ (JA) I løbet af 2019 fik blogger og kritiker Katherine Diez gjort godt og grundigt opmærksom på sig selv gennem en række klummer i Berlingske. Blandt andet vakte en klumme om bogreoler og dating en vis opsigt. Efterfølgende blev hun kæreste med klimaminister Dan Jørgensen og skruede ned for både eksponering og eksplicit sprogbrug i medierne. 

Spådom 6-10

Radio Loud får PewDiePie som vært eller medvært på et program i løbet af 2020 (NEJ) Det stærkt omdiskuterede Radio Loud kæmper stadig med lyttertallene i kanalens første leveår. Det lykkedes heller ikke for kanalen at få en af verdens mest populære youtubere, PewDiePie, som vært eller medvært. 

Jim Lyngvild laver samarbejde med Det Kongelige Teater (NEJ) Det Kongelige Teater skal nå bredere ud, mener flere politikere, men i 2020 faldt man ikke for fristelsen til et samarbejde med den historieinteresserede Jim Lyngvild. 

P6 Beat og P8 Jazz overlever efter 2020. (JA) Det så længe mørkt ud for de to nichekanaler, men med tilbagerulningen af den store spareplan for DR, lever P6 Beat og P8 Jazz videre.

Vibeke Windeløv bliver rektor for Den Danske Filmskole (NEJ) I hvert fald ikke i 2020. Det er endnu ikke lykkedes Kulturministeriet at finde den rette til posten som ny rektor for Filmskolen.

Rane Willerslev udgiver en bog (JA) Det blev til to styk med direktøren for Nationalmuseet som medforfatter. ‘Ekspeditioner – fra tundraen til savannen’ lavet i samarbejde med forfatter Tommy Heisz og ‘Samtalekur – alt det, vi ikke kune tale om’ i samarbejde med Tor Nørretranders, Svend Brinkmann og Frederik Lindhardt.

Spådom 11-15

Gyldendal opkøber mindst ét mindre forlag (JA) Danmarks største forlag brugte 2020 til at ruste sig til den skærpede konkurrence på det digitale marked. I november købte man det svenske lydbogsforlag Word Audio Publishing International, der udvikler og udgiver lydbøger i Sverige og Finland, har udgivelsesaktiviteter i Spanien og Rusland.

SMK opretter filial i Sønderjylland (NEJ) 2020 blev ikke året, hvor Statens Museum for Kunst ekspanderede i det jyske. Museet har stadig sin filial i Thy, men i Sønderjylland blev det ikke til knopskydninger. 

Kulturmødet på Mors når mere end 40.000 besøgende (NEJ) Som så meget andet blev også den fysiske udgave af Kulturmødet erstattet af en digital udgave både før, under og efter festivaldagene. 

Bibliotekernes udlån af fysiske bøger ligger over 20 millioner (opgørelse for 2019) (JA) Udlånet af fysiske bøger på bibliotekerne steg for første gang i en årrække og endte på 24,4 millioner udlån, hvilket er 45.000 flere end i 2018. 

Aalborg Teater og Aveny-T indleder et samarbejde (NEJ) 2020 blev ikke året, hvor teatret på Frederiksberg og landsdelsscenen i Aalborg flettede fingre.

Spådom 16-20

Der lanceres en musical bygget på ‘Den Store Bagedyst’ (NEJ) Når man kan lave en ‘Vild med dans – the musical’ kan man vel også lave en om ‘Den Store Bagedyst’? Åbenbart ikke – sikkert for dyrt i rettigheder.

Lukas Graham laver Danmarks officielle slagsang til Euro 2020 (NEJ) Den lå ellers lige til højrebenet, men så blev der ikke noget Euro 2020. 

Copenhagen Phil optræder sammen med MØ (NEJ) I det hele taget blevet det ikke til meget optræden for nogen. 

Yahya Hassan modtager De Gyldne Laurbær (NEJ) 2020 blev året hvor vi mistede Yahya Hassan, der blev fundet død i sin lejlighed. De Gyldne Laurbær gik til Sara Omar.

Thomas Blachman bliver kunstnerisk chef eller direktør i en større dansk kulturinstitution (NEJ) Blachman er stadig jazzmusiker og dommer i X-Factor.      

Tillykke til vinderen og farvel til 2020. 

Det digitale nyhedsmedie Kulturmonitor sætter hver dag spot på dagsordenen i kulturbranchen og leverer nyheder, debatindlæg og analyser om områderne film, scene, kunst, musik, litteratur og kulturpolitik.