TOP

Ikke mere tøven: Freelancerne og den fagstærke kunstformidling er de store tabere i de forliste hjælpepakker til medier

Kommentar: Skal der være håb om en fortsat fagstærk formidling af kunst og kultur efter coronakrisen må kulturministeren få banket de hjælpepakker til medier på plads nu.

Mediebranchen styrtbløder i disse dage. Annonceindtægterne udebliver i takt med at samfundet er sat på pause. 125 millioner kroner forlyder det fra Jyske Medier, at de vil tabe på coronakrisen, mens 36 borgmestre kommer med opråb om at støtte lokale medier, flere med parolen: “Køb en avis, inden det er for sent!”.  

Faste medarbejdere går nu frivilligt ned i løn for at redde jobbet, andre medier må fyre og landets freelancere har for længst mistet deres indtægtsmuligheder. De hjælpepakker kulturministeren, efter lidt tøven, fik banket sammen til freelancere afhjælper måske nok den enkeltes økonomi her og nu, men uden gennemgribende mediestøttepakker ser fremtiden skidt ud for landets freelancere og dermed den professionelle kunst- og kulturformidling.

Kritikken er truet på sit yderste

Mediebranchen har for størstedelen for længst fyret deres faste teateranmeldere og ladet kritikken og den professionelle kunst- og kulturformidling blive varetaget af freelancere. Det betyder også at den professionelle kritik er truet på sit yderste, hvis der ikke kommer gang i en række hjælpepakke nu. For det bliver næppe freelancerne som medierne først og fremmest kalder ind, når de skal træffe valget mellem at redde de fastansattes job eller få en fagstærk anmeldelse eller kunstkommentar til avisens sider.

Betyder det så, at den i forvejen professionelle formidling og kritik af kunst og kultur bliver svækket yderligere? Man kunne frygte det værste. Allerede før coronakrisen var der en drastisk nedprioritering af den fagstærke formidling af kunst, kritik og tendenser i de landsdækkende medier. Men det er en farlig udvikling, for det er nok muligt, at kulturministeren i Danmark “vil opfatte det som upassende, hvis hun stod og talte om kultur lige nu” men kunsten og kulturen er den livsnerve, der binder os sammen – også i krisetider, som Norges kultur- og ligestillingsminister Abid Q. Raja meget enkelt forklarede: 

“Kunsten og kulturen er det som samler oss på tvers av økonomiske skillelinjer, eller geografisk plassering. Det som gjør at vi kan sitte i karantene hjemme og likevel dele en unik opplevelse med tusenvis av andre.” (18. marts, morgonbladet.no).

Tag formidlingen seriøst

I disse dage bliver der streamet, sunget og delt kunstoplevelser og anbefalinger som aldrig før – det er her vi kan mærke os selv, når vi skal være “sammen om at være alene” og vi kan fortsætte dialogen om, hvem vi er som mennesker, og hvad det er for et samfund, vi skal have på den anden side. 

Det er derfor fuldstændig afgørende, at der også på den anden side af coronakrisen findes midler til et medielandskab, der tager den professionelle kunst- og kulturformidling seriøst, så kom nu kulturminister – få de hjælpepakker på plads og ta’ kunsten og den professionelle formidling alvorligt, som Københavns Kultur og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde gjorde klart i en kronik i Berlingske forleden: 

“De politiske prioriteringer handler ikke kun om, hvordan historien vil dømme os, men meget vigtigere, hvilket samfund vi ønsker”. 

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Rie Hammer er chefredaktør på iscene.dk