TOP

I kølvandet på buste-aktion: Nu skal mulighederne for nyt museum for kontroversiel kulturarv undersøges

Statuer og andre genstande, der symboliserer kontroversiel kulturarv som den danske kolonihistorie, skal ikke skubbes i havnen eller på anden måde ødelægges. I stedet skal de muligvis have deres eget museum. Det mener SF og Enhedslisten ifølge Berlingske

“I min verden er det fuldstændigt gak at smide statuer i havnen. Til gengæld kunne det sagtens tænkes, at der er fornuft i at placere nogle af de statuer, som man vil af med, på et museum, hvor deres historiske betydning kan sættes i perspektiv. Vi må for eksempel gerne blive bedre til at forstå, at en del af vores nutidige velstand er skabt ud af noget, vi har stjålet fra andre,” siger kulturordfører Søren Søndergaard (Ø) til avisen, hvor hans kollega fra SF, Charlotte Broman Mølbæk, giver udtryk for samme holdning. 

De to partier har taget initiativet til en bevilling på en million kroner på den nye finanslov, som skal bruges til at gennemføre en forundersøgelse om styrket formidling af Danmarks kolonihistorie. 

“Forundersøgelsen skal belyse mulighederne for styrket museal formidling af Danmarks kolonihistorie samt anslå udgifter ved forskellige modeller, herunder afdække hvordan formidlingen af dansk kolonihistorie kan ske bedst muligt. Arbejdet skal ske i samarbejde med Nationalmuseet,” lyder det i aftaleparternes tekst om finansloven for 2021.

Send stødende statuer på museum

Da en kunstnergruppe – angiveligt med den nu bortviste institutleder på Kunstakademiet, Katrine Dirckinck-Holmfeld i spidsen – smed en buste af Frederik V i havnen som led i “den fælles dekoloniserende kamp”, skete det i kølvandet på en relateret debat om stødende statuer i byrummet, hvor blandt andet Anders Juhl, der er historiker og næstformand i Foreningen for Kolonihistorisk Center, kritiserede statuen af Frederik VII på Christiansborgs Slotsplads. Også Enhedslistens Gyda Heding, der er medlem af Borgerrepræsentationen og Rådet for Visuel Kunst under Københavns Kommune, påpegede, at Kong Frederik V-statuen ved Amalienborg giver ubehagelige associationer. I begge statuers tilfælde på grund af den kolonialistiske og slavepraktiserende ballast.

I samme forbindelse har forfatter og indehaver af Toro Town Storyworks, Mikkel Elbech, i Kulturmonitor tidligere argumenteret for, at stødende statuer i byrummet skal sendes på museum

“Sådanne statuer bør naturligvis aldrig destrueres, men i stedet behandles som historiske artefakter. Lige præcis derfor bør de placeres på et museum: I en formidlingsmæssig kontekst, som lader os udtrække den fulde visdom af historien om personerne bag – og hvorfor statuerne af dem i sin tid blev rejst. Det er i denne kontekst, at den reelle oplysning og dannelse opstår,” lød det blandt andet fra Mikkel Elbech.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.