TOP

I Danmark forholder filmbranchen sig skeptisk over for kønsneutrale priser

I mandags offentliggjorde den internationale filmfestival Berlinalen to nyheder; for det første at prisfesten er planlagt til en fysisk begivenhed i 2021 og for det andet, og mere opsigtvækkende, at priserne fremadrettet bliver kønsneutrale. 

I stedet for at uddele priserne ‘Bedste skuespiller’ og ‘Bedste skuespillerinde’, vil der blive uddelt en sølvbjørn for bedste hovedrolle og for bedste birolle – uafhængigt af køn. 

“Ved ikke at opdele priserne på skuespilfeltet på baggrund af køn sender vi et signal om en mere kønssensitiv opmærksomhed i filmindustrien,” lyder det fra Berlinalens direktørduo, Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian, i en pressemeddelelse.  

I Danmark forholder filmbranchen sig indtil videre skeptisk afventende. 

Filmakademiets internationale chef, Jacob Neiiendam, og formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, har begge svært ved at se hvordan et lignende tiltag kunne fungere herhjemme, og hvad der eventuelt skulle vindes deraf.

“Jeg synes, at sagen er en ganske anden i et akademi som vores, hvor det netop handler om at fremhæve alle faglige præstationer i branchen. Dér kan jeg ikke se, hvad man vil vinde ved at gøre noget lignende,” siger Jacob Neiiendam til DR

Dog vil han være lydhør, hvis Dansk Skuespillerforbund lader sig inspirere af Berlinalen og presser på for at få kønsneutrale filmspriser i Danmark. 

Indtil videre lader dette dog ikke til at blive aktuelt, da Benjamin Boe Rasmussen for nuværende ønsker at vente og se, hvordan det spænder af med det nye kønsneutrale tiltag på den internationale filmfestival i 2021. 

Hvordan priserne fordeler sig mellem mænd og kvinder med det nye kønsneutrale tiltag må tiden vise, når Berlinalen 2021 løber af stablen i februar måned. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk