TOP

Hvordan gør vi op med manglende diversitet – uden at indgå kunstneriske kompromisser?

Debatindlæg: Nu kan jeg sgu ikke længere følge med fra sidelinjen i debatten om Nikolaj Lie Kaas’ læggen stemme til hovedpersonen i Pixars nye animationsfilm ’Sjæl’. Den begyndte, da en forsker stillede spørgsmål ved, hvorfor man har fået en etnisk dansk skuespiller til at dubbe rollen, når karakteren nu var visuelt fremstillet som afroamerikaner.

Det er to meget forskellige diskussioner, der bliver blandet sammen her. Det var det også sidste år, da vi diskuterede Sofie Gråbøls rolle som tyk i filmen ‘Harpiks’. Den ene diskussion handler om gode kunstneriske valg, den anden om repræsentation og diversitet. Målet må være at skabe rigeligt rum for begge dele.

Så nu har jeg gjort mig umage og set begge udgaver af ‘Sjæl’. Og Nikolajs indtaling er fantastisk! Som stemmevalg ligger han desuden meget tæt på skuespilleren Jamie Foxx’ originale stemme til karakteren, så jeg kan sagtens se, hvorfor Pixar af kunstneriske grunde har valgt ham.

Præmissen om at man skal ligne eller være det, man som skuespiller spiller, køber jeg ikke. Det ville være udtryk for en sær form for dokumentarisme og ikke kunst. Det, at vi som skuespillere kan spille alt, er kernen i vores faglighed og lige præcis det, der er med til at skabe kunst og det særegne spændingsfelt, der åbner os op for refleksion. Udgangspunktet for debatten er derfor forkert.

Vi må ikke gå på kompromis med kunsten

Det, som vi til gengæld kan og bør snakke meget mere om, er, hvordan vi gør op med den manglende diversitet i både dubbing-verdenen og vores branche som sådan – uden at indgå kunstneriske kompromisser. Lige om lidt stiller de amerikanske producenter diversitetskrav til lydstudierne, og det er en god ting, for mange af vores ikke-etniske danske kolleger, som der bliver flere og flere dygtige af, mangler erfaring med dubbing.

Derfor vil det være fantastisk med fokus på at få flere af vores kolleger ind i branchen. Ligesom vi gjorde i samarbejde med DFI og filmcasterne på filmområdet sidste år, og som vi ved, at nogle lydstudier allerede arbejder på.

Derudover skal vi have fokus på, at der skal være diversitet i forhold til både større og mindre roller. Her skal kollegaer med en anden hudfarve end min også kunne spille alt, præcis ligesom Nikolaj Lie Kaas kan lægge stemme til hovedrollen i ‘Sjæl’.

Jeg synes grundlæggende, at kunsten skal afspejle den virkelighed, der er omkring os – for al forskning viser, at det vi ser og oplever bliver konsensus og norm. Derfor er det vigtigt at tænke diversitet, køn og alder ind i alt dansk indhold. På film, tv og på scenen.

Men først og sidst: Tillykke til Pixar og hele det danske hold – der i øvrigt tæller adskillige forskellige etniske baggrunde – med en fuldstændig fantastisk filmoplevelse.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Benjamin Boe Rasmussen er formand for Dansk Skuespillerforbund.