TOP

Hvem har skrevet årets historiske bog 2019 – de nominerede er fundet

Er det fortællingen om Christian 2., Irans moderne historie eller noget helt tredje, der danner rammen om årets historiske bog 2019.

Det bliver snart afgjort, når prisen ‘Årets historiske bog 2019’ skal uddeles ved Historiske Dage i Øksnehallen i København. Alle kan stemme på deres favorit allerede nu, som så måske vil vinde prisen, der uddeles af Dansk Historisk Fællesråd.

De nominerede er udvalgt af et panel bestående af fagligt funderede personer, der året igennem holder sig opdaterede på markedet af historiebøger. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Og i år har panelet så udvalgt følgende forfattere og bøger, der hver især fortjener prisen:

  • Lars Bisgaard med bogen ‘Christian 2. – En biografi’ på Gads Forlag.
  • René Karpantschof med bogen ‘De stridbare danskere – Efter enevælden og før demokratiet 1848-1920’ på Gads Forlag.
  • Mikkel Kirkebæk med bogen ‘Den yderste grænse – Danske frivillige i de baltiske uafhængighedskrige i 1918-1920 1-2’ på forlaget Lindhart og Ringhof.
  • Lotte Thrane med bogen ‘Maske og menneske – Asta Nielsens og hendes tid’ på Gads Forlag.
  • Rasmus Chr. Elling med bogen ‘Irans moderne historie’ på forlaget Gyldendal.

Ikke nemt

Om valget af de fem nominerede kandidater lyder begrundelsen fra Poul Porskær Poulsen, der er formand for udvælgelseskomiteen:

“Det er ikke nemt at finde de fem kandidater til prisen. Der kommer simpelthen så mange gode historiske bøger hvert år, at komiteen virkelig må diskutere længe for at finde de rette bøger at nominere. Men det er lykkedes, og i år kan man stemme på biografier om Christian 2. og om Asta Nielsen, et værk om konflikthistorien i Danmark i 1800-årene og begyndelsen af det 20. århundrede, det store værk om danske frivillige i de baltiske uafhængighedskrige efter 1. verdenskrig og endelig en gennemgang af Irans moderne historie,” siger han og fortsætter:

“Men der er jo kun én, der kan vinde, og det er suverænt brugerne af den historiske hjemmeside, historie-online.dk, der bestemmer,” lyder fra fra ham i pressemeddelelsen.

Vinderen af prisen, der har været uddelt siden 2003, får udover hæderen, en præmie på 20.000 kroner. Sidste års vinder er Poul Duedahl for bogen ‘Velkommen på bagsiden – Danmarkshistorien på vrangen’.

‘Årets historiske bog 2019’ sponsoreres af Kulturministeriet og Sydbank. Det afholdes den 21. marts 2020 i Øksnehallen i København. Man kan stemme på sin favorit frem til den 15. marts.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.