TOP

Højst uventet: Dobbelt Oscar-nominering til ‘Druk’ – både filmen og Thomas Vinterberg kan vinde verdens største filmpris

Thomas Vinterbergs ‘Druk’ er på højst uventet vis blevet nomineret til ikke bare en, men to Oscar-statuetter.

Filmen er således nomineret i kategorierne Bedste Internationale Film og Bedste Instruktør. Det er aldrig sket før, at en dansk instruktør har været at finde i Oscar-uddelingens instruktørkategori.

“Det betyder noget ekstraordinært, fordi det har været en ekstraordinær oplevelse at lave den. Der er sket så mange ting bag om og foran kameraet,” siger Thomas Vinterberg, der mistede sin datter i en bilulykke i 2019, og tilføjer:

“Det har været en blanding af ekstase og jubel og sorg på én gang. Så det er en slags kulmination, og nu er jeg overvældet over, at vi har fået to nomineringer. Det er meget smukt.”

DFI-direktør: Det åbner døre for dansk film

I Bedste Internationale Film-kategorien skal ‘Druk’ dyste mod ‘Quo Vadis, Aida?’ fra Bosnien-Hercegovina, ‘Collective’ fra Rumænien, ‘The Man Who Sold His Skin’ fra Tunesien og ‘Better Days’ fra Hongkong.

I instruktørkategorien er Thomas Vinterberg oppe imod Emerald Fennell for ‘Promising Young Woman’, Chloé Zhao for ‘Nomadland’, David Fincher for ‘Mank’ og Lee Isaac Chung for ‘Minari’.

Ifølge Claus Ladegaard, der er direktør for Det Danske Filminstitut, har Oscar-nomineringerne betydning for både Thomas Vinterberg og dansk filmkunst.

“De eneste 10-12 år har Danmark været det land, som har modtaget flest nomineringer for Bedste Internationale Film. Vi er foran lande som Frankrig og Spanien, så vi står meget stærkt,” siger Claus Ladegaard.

Han erklærer sig samtidig “ekstatisk” over, at Thomas Vinterberg er nomineret i instruktørkategorien.

“Nomineringerne betyder helt konkret, at der skabes gode muligheder for Thomas Vinterberg, og det åbner samtidig nogle døre for hans producent, Zentropa. Det åbner også døre for dansk film i det hele taget. Døre, der giver adgang til finansiering, interessante samarbejdspartnere og dermed kompetencer, som vi normalt ikke er i nærheden af,” siger DFI-direktøren. 

Yderligere to danskere nomineret

Udover ‘Druk’ er yderligere to danskere repræsenteret i Oscar-feltet. Det drejer sig om klipperen Mikkel E.G. Nielsen, der er nomineret for sit arbejde på filmen ‘Sound of Metal’, mens den danske instruktør Elvira Lind, som bor i USA, er nomineret for sin kortfilm ‘The Letter Room’.

Derudover er det værd at bemærke, at den ene af ‘Druk’s to producere, Sisse Graum Jørgensen, med dagens nyhed har fået sin femte Oscar-nominering i hus. Dermed tegner produceren sig for over en tredjedel af alle 13 nominerede danske film i kategorien Bedste Internationale Film gennem tiderne.

FAKTA

Danskere i Oscarfeltet

Tre gange tidligere har en dansk film vundet en Oscar for Bedste Internationale Film.

Det var ‘Babettes gæstebud’ af Gabriel Axel i 1988, ‘Pelle Erobreren’ af Bille August i 1989 og ‘Hævnen’ af Susanne Bier i 2011.

Hvert år indstiller Danmark én spillefilm, som skal kæmpe om at blive nomineret. 

Her følger et overblik over, hvordan det er gået de sidste 11 år for den danske Oscar-indstilling. 

2021: ‘Druk’ af Thomas Vinterberg. Blev shortlistet og nomineret.

2020: ‘Dronningen’ af May el-Toukhy. Blev ikke shortlistet.

2019: ‘Den skyldige’ af Gustav Möller. Blev shortlistet, men ikke nomineret.

2018: ‘Du forsvinder’ af Peter Schønau Fog. Blev ikke shortlistet.

2017: ‘Under sandet’ af Martin Zandvliet. Blev shortlistet og nomineret.

2016: ‘Krigen’ af Tobias Lindholm. Blev shortlistet og nomineret.

2015: ‘Sorg og glæde’ af Nils Malmros. Blev ikke shortlistet.

2014: ‘Jagten’ af Thomas Vinterberg. Blev shortlistet og nomineret.

2013: ‘En kongelig affære’ af Nikolaj Arcel. Blev shortlistet og nomineret.

2012: ‘Superclásico’ af Ole Christian Madsen. Blev shortlistet, men ikke nomineret.

2011: ‘Hævnen’ af Susanne Bier. Blev shortlistet, nomineret og vandt en Oscar.

Kilde: Det Danske Filminstitut

Vis mere

Har Vinterberg en chance? 

Med de to Oscar-nomineringer sikret er det nu spørgsmålet, om ‘Druk’ har reelle vinderchancer – og det er der meget, der tyder på, hvis blikkes rettes mod Bedste Internationale Film-kategorien.

Tilbage i september blev ‘Druk’ omtalt som klar Oscar-favorit af branchemediet Screen, og senere gav blandt andre amerikanske Variety udtryk for samme holdning.

“Det føles, som om ‘Druk’ har et ægte momentum efter at have vundet de priser (i Frankrig, Spanien og England, red.). Derudover tror jeg virkelig, at Oscar-akademiets medlemmer, som jo i forvejen kender og respekterer Thomas Vinterberg, vil connecte med midtlivskrise-temaet. Læg dertil, at der ikke er nogen oplagt spidskandidat i år, som vi for eksempel så med ‘Parasite’ sidste år. Det efterlader ‘Druk’ med virkelig gode chance,” sagde Screen-redaktør Wendy Mitchell til Kulturmonitor.

Også Soundvenue og Det Danske Filminstitut bakkede op om favoritværdigheden og påpegede “et udsædvanligt godt internationalt forløb”.

Anderledes svært ser det dog ud for Thomas Vinterberg i instruktørkategorien, hvor særligt én favorit skiller sig ud.

“Jeg giver ham (Thomas Vinterberg, red.) 0,0 procent chance, fordi instruktør Chloe Zhao med filmen ‘Nomadland’ sidder så sikkert blandt de nomineret for Bedste Instruktør,” lyder vurderingen fra filmanmelder Casper Christensen.

Heller ikke DR’s filmekspert og anmelder Per Juul Carlsen spår Thomas Vinterberg nogen nævneværdig vinderchance i instruktørkategorien. Alligevel fremhæver han nomineringens betydning, der måske er mere konkret end som så.

“Oscar-uddelingen handler også om business, så jeg kunne godt have akademiet mistænkt for at også at sende en slet skjult invitation med nomineringen. Måske vil man gerne have Vinterberg til USA for at lave film?” siger han til DR.

Prisregn flugter med kommerciel succes

Turen i den internationale festivalmanege har tidligere indbragt ‘Druk’ priser i FrankrigSpanien og England, ligesom Thomas Vinterbergs drama ryddede bordet ved årets danske Robert-uddeling. 11. april dyster filmen om fire priser ved Storbritanniens største filmpris, Bafta.

Med sin Oscar-nominering har ‘Druk’ nok engang cementeret sin status som både kunstnerisk og kommerciel succes. I sin tid i de danske biografer nåede filmen at sælge over 800.000 billetter, hvilket gør den til den bedst sælgende film nogensinde i Danmark.

Oscar-uddelingen finder sted 26. april.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk