TOP

Hanne Højgaard Viemose og afdøde Yahya Hassan overhalet af finsk forfatter til Nordisk Råds prisuddeling

Den finlandssvenske forfatter Monika Fagerholm fra Finland har fået Nordisk Råds Litteraturpris 2020. Det oplyser rådet i en pressemeddelelse.

Hun får prisen for sin syvende roman, ‘Hvem slog bambi ihjel?’, som udkom i 2019.

Romanen kredser om en gruppevoldtægt begået af tilsyneladende velfungerende unge i det lille, velstående samfund, Villastan, tæt på Helsingfors.

Der er ikke fokus på voldtægten i sig selv, men på begivenhederne før og efter voldtægten.

FAKTA

Modtagere af Nordisk Råds priser 2020

Litteraturprisen: Den finske forfatter Monika Fagerholm modtager prisen for romanen ‘Vem dödade bambi?’, som ifølge Nordisk Råd har en “stiliseret moralitet skrevet med en rasende energi”.

Filmprisen: Den går til den norske film ‘Barn’ af manuskriptforfatter og instruktør Dag Johan Haugerud og producer Yngve Sæther. Værket beskrives som “ambitiøst og eftertænksomt”, fordi det “med empati og stor alvor behandler forholdet mellem børn og voksne”.

Musikprisen: Endnu en finne, komponisten Sampo Haapamäki, får prisen for værket “Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille” (på dansk: Koncert for kvarttone-klaver og kammerorkester).

Miljøprisen: Den færøske kok og skribent Jens-Kjeld Jensen bliver tildelt prisen for at sætte fokus på mangfoldigheden i den færøske natur. Han samarbejder med naturforskere over hele verden og har været med til at kortlægge over 350 nye arter på Færøerne.

Børne- og ungdomslitteraturprisen: Billedbogen ‘Vi är lajon!’ af den svenske forfatter Jens Mattson og den finlandssvenske illustrator Jenny Lucander får prisen. Bogen står “ubetinget på barnets side med et insisterende børneperspektiv i både tekst og billede”.

Vis mere

Romanen er af flere anmeldere blandt andet blevet beskrevet som ond og kompleks. Kristeligt Dagblad har kaldt den “en grum, betændt dunkende skildring af svigtede unge i en overklassevirkelighed”.

Nordisk Råd skriver om romanen, at den “spiller, som et intensivt og livligt musikstykke, på læserens tanker, følelser og associationer, og det lykkes, trods det frenetiske raseri at skabe et håb om, at en anden og bedre verden også er mulig”.

Monika Fagerholm er født i 1961 i Helsinki og har en kandidat i psykologi og litteratur.

Hun debuterede med novellesamlingen ‘Sham’ i 1987. Syv år efter fik hun sit gennembrud med romanen ‘Skønne kvinder ved vandet’. Efterfølgende har hun udgivet adskillige prisbelønnede romaner, herunder ‘Den amerikanske pige’ og ‘Lola uppochner’.

Sammen med prisen modtager Monika Fagerholm 350.000 kroner og statuetten Nordlys.

To danske forfattere var også nomineret til årets litteraturpris. Hanne Højgaard Viemose var nomineret for romanen ‘HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas’. Den afdøde digter Yahya Hassan var nomineret for sin digtsamling ‘Yahya Hassan 2’.

Sidste år gik litteraturprisen til en dansker, den 28-årige forfatter Jonas Eika. Han fik prisen for sin novellesamling “Efter solen”.

Nordisk Råd uddeler også priser inden for film, musik, miljø og børne- og ungdomslitteratur.

De skulle have været uddelt ved en prisuddeling i Island, men som følge af udbruddet med coronavirus blev vinderne afsløret ved et virtuelt arrangement tirsdag aften.