TOP

Gyldendal hilser Gutkind velkommen: “Det er kun med til at udvikle dansk litteratur”

Gyldendal må blot vise, hvad de kan. Sådan lyder det fra forlagets administrerende direktør Morten Hesseldahl i kølvandet på det nye Bonnier Books-ejede forlag Gutkinds indtog på det danske marked.

Der er nemlig ingen grund til at frygte forlaget. Heller ikke selvom de i dag har kunnet offentliggøre hele otte forfatternavne, som i fremtiden skal udkomme på forlaget. De kommer alle fra det tidligere Rosinante & Co., som Gyldendal for nylig valgte at lukke i en fusionering mellem de to forlag.

Alligevel har Morten Hesseldahl kun positive ting at sige om konkurrenten, og han ser ingen grund til at ryste på hånden, selvom det ærgrer ham. Det forklarer han i et interview på Mediawatch.

“Det er rigtig dejligt, at Gutkind har det her ambitionsniveau. Det er kun med til at udvikle dansk litteratur og der er mange investeringer forbundet med at udgive præcis den her type litteratur,” siger han til mediet.

Morten Hesseldahl indrømmer dog, at forlaget helst så, at forfatterne var blevet. Men sådan er det imidlertid ikke gået. Både Helle Helle, Lotte Kaa Andersen, Vita Andersen, Stine Pilgaard, Kristina Stoltz, Caroline Albertine Minor, Tine Høeg, Lotte Kirkeby og Emma Bess har forladt forlaget til fordel for den nye elev i klassen.

Den litterære rygrad

Hos Gutkind kalder man de litterære profiler for forlagets “litterære rygrad”. Ifølge Gutkinds forlagsdirektør, Jacob Søndergaard, der i efteråret forlod sin chefpost hos Rosinante & Co. i forbindelse med fusionen med Gyldendal, er der allerede godt gang i hele produktionen.

“Nu – tre måneder senere – står vi med et færdigt forlag. Vi har lavet aftaler med en række forfattere, infrastrukturen er på plads, medarbejdere er ansat, og der er bøger, der er på vej i produktion,” fortæller Jacob Søndergaard i et interview med Kulturmonitor, hvor han blandt andet også siger følgende om ambitionerne med forlaget: 

“Jeg regner med, at vi i 2021 har et fuldt forlagsprogram på en 20-25 titler. Om tre år håber jeg, at vi har 30-35 titler om året, og måske er ti medarbejdere i stedet for seks. Det er de dimensioner, vi taler om. Det ligger i vores koncept, at vi skal vokse, men der vil ikke blive tale om en eksplosiv vækst. Vi skal ikke erobre verdensherredømmet i overmorgen, men vi agter at blive her, og vi agter at blive et betydeligt dansk forlag. Vi mener ikke, at der er – eller skal være – ét stort kulturbærende forlag i Danmark. Vi mener, at der skal være flere, og vi vil gerne være et af dem.”

Overfor Mediawatch slår Morten Hesseldahl desuden fast, at forfatternes farvel til Gyldendal ikke får økonomiske konsekvenser.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.