TOP

Ghita Nørby langer ud efter regeringen: “Det er ganske forfærdeligt med den kulturpolitik, der føres i det her åndssvage land”

Selvom Ghita Nørby tidligere har bebudet et endegyldigt farvel til dét at blive interviewet, har den 84-årige skuespillerinde alligevel ladet sig interviewe til det nye nummer af Ekko, hvor hun blandt andet udtrykker sin bekymring omkring landets kulturpolitik.

“Det er ganske forfærdeligt med den kulturpolitik, der føres i det her åndssvage land. Det dér sparekrav på to procent – vi ender med ikke at have noget kulturliv tilbage,” siger hun til journalistens spørgsmål om, hvad hun gerne ville ændre i den danske filmbranche, hvis hun kunne.

Skuespillerinden er bekymret over den “usynlige” kulturpolitik, der føres af den nye regering med Joy Mogensen (S) i spidsen for Kulturministeriet. For når vi udmagrer kulturlivet, kvæler vi vores grund til at være mennesker.

“Uden kultur bliver vi flade som en pandekage alle sammen. Det åndelige liv er jo ilten. Det er hele vores grundlag for at slide i det og være mennesker på godt og ondt, at vi kan tage en bog, gå i en biograf, åbne vores tv, hvad fanden vi nu vil,” siger Ghita Nørby.

“Det bliver et trist liv”

Det er ikke første gang, Ghita Nørby, der senest er aktuel i filmen ‘Før frosten’ fra 2019, udtrykker bekymring for kulturen. Tilbage i 2016 skrev hun et debatindlæg i Berlingske, hvor hun advarede mod den daværende regerings “udsultning” af kulturlivet med grønthøsterbesparelsen på to procent.

“Mit indlæg er et udslag af en angst for, at vi alle sammen bliver så flade som en pandekage. Hvis vi ikke får noget af alt det, der er sjovt, åndfuldt, anderledes og forbavsende, hvis vi stryger alt det fra vores vokabularium, så synes jeg, det bliver et trist liv,” udtalte hun til Berlingske i forbindelse med debatindlægget.

Og allerede i 2011 var skuespillerinden også fortvivlet over kulturlivets udvikling. I et interview i Politiken med hende og kollegaen Sofie Gråbøl, sagde Ghita Nørby dengang:

“Vi mister kulturpenge, vi mister.. jeg havde nær sagt: Anseelse er vi end ikke i nærheden af at eje. Vi nyder jo ingen respekt. Nej, jeg synes nok, at man skal være øm om teatret. Jeg bliver helt sørgmodig ved tanken. Jeg er så bange for, at det forsvinder.”

Hele det aktuelle interview med Ghita Nørby kan læses i det nye nummer af Ekko.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.