TOP

Genåbningsaftale på plads i nat: Endeligt dødsstød til store festivaler til sommer

Udendørs arrangementer for et stående publikum og festivaler står til at kunne tage imod op til i alt 2000 deltagere mellem 21. maj og 1. august.

Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5000 deltagere.

Det fremgår af den aftaletekst om en yderligere genåbning, som regeringen og størstedelen af Folketingets partier er blevet enige om natten til tirsdag.

FAKTA

Her er hovedpunkterne i genåbningsaftalen

Natten til tirsdag er regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet blevet enige om en aftale om en yderligere genåbning af Danmark.

Få et overblik over hovedpunkterne i aftalen her:

Følgende genåbner torsdag 6. maj:

  • Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.
  • 30-minutters-reglen om bordbestilling på barer og restauranter fjernes.
  • Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.
  • Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23.00, droppes.
  • Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.
  • Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.
  • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1000 deltagere i sektioner à 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.
  • Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

Følgende genåbner fredag 21. maj:

  • Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser kan møde med 100 procent fysisk fremmøde.
  • Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.

Kilde: Justitsministeriet.

Vis mere

Med aftalen ser det ualmindeligt svært ud for arrangørerne af de helt store festivaler som for eksempel Roskilde Festival og Smukfest i Skanderborg at kunne stable deres arrangementer på benene som sædvanligt.

Ved udendørs arrangementer for et stående publikum gælder i øvrigt et krav om coronapas. Derudover gælder en række andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

I den første periode skal deltagere inddeles i sektioner med maksimalt 200 mennesker. Efter 1. august kan sektionerne få en størrelse på 500 tilskuere.

Kravene til festivalerne fremgår af punktet “Ordning for udendørs arrangementer for stående og i bevægelse (festivaler, større koncerter, sportsarrangementer)” i en tabel i aftaleteksten.

Loftet for det samlede antal deltagere til arrangementerne kan ifølge teksten hæves til 10.000 deltagere, når det “vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt”.

Følger Ekspertgruppes anbefalinger

Roskilde Festival står til at begynde 26. juni, og Smukfest i Skanderborg står til at begynde 4. august. Begge aktører har i lang tid efterlyst klarhed om reglerne.

Planen for arrangementer “tager udgangspunkt i de ordninger, der er anbefalet af Ekspertgruppen om afholdelse af større forsamlinger og arrangementer”, står der i aftaleteksten.

Ekspertgruppen består blandt andet af sundhedsfaglige eksperter, repræsentanter fra myndigheder og kulturliv. Den leverede sine anbefalinger for over to uger siden.

Dengang sagde Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, sagde, at hun havde “meget svært ved” at se Roskilde Festival blive til noget.